U RS narandžasto upozorenje zbog jakog vjetra i obilnih padavina

September 17, 2017, 11:13 am

Meteoalarm je za danas izdao narandžasto upozorenje za većinu krajeva, osim za krajnji sjever i Hercegovinu, jer se očekuje grmljavinsko nevrijeme sa jakim udarima vjetra i obilnijim padavinama, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Za području Banjaluke zbog grmljavine je izdato narandžasto upozorenje, a žuto jer se očekuje mjestimično pojačan vjetar.

Područje Livna danas je označeno narandžastom bojom zbog najavljene obilne kiše koja lokalno može da padne između 40 i 80 litara po metru kvadratnom, kao i zbog južnog vjetra brzine 25 i 45 kilometara na čas. Na ovom području očekuje se i grmljavina.

Zbog jakog južnog vjetra narandžasto upozorenje izdato je za područja Sarajeva, Tuzle i Višegrada, a žuto zbog moguće grmljavine.

Na području Tuzle očekuje se južni vjetar sa udarima do 65 kilometara na čas, a u Sarajevu udari vjetra mogu biti do 75 kilometara na čas.

Žuta upozorenja zbog grmljavinskih nepogoda i pojačanog vjetra izdata su za Bihać, Mostar, Foču i Trebinje.

Narandžasto upozorenje ukazuje na opasno vrijeme, odnosno da prognozirane vremenske pojave mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Žuto upozorenje ukazuje na potencijalno opasno vrijeme, odnosno da prognozirane vremenske pojavi nisu neuobičajene, ali da je potreban oprez.

(Srna)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *