TV K3

android aplikacija

instaliraj

U podzemnim garažama u Kini parkiraće vas robot

U podzemnim garažama u Kini parkiraće vas robot

Do parking mesta u Kini je veoma teško doći. Zbog prenaseljenosti mesta nema, pa se prave podzemne garaže. Parking u njima godišnje košta i do polovine cene automobila.

Glavna odlika podzemnih garaža su roboti koji umesto vas uparkiraju vaše vozilo. Dovoljno je samo da dovezete vozilo do određene platforme odakle ga preuzima robot platforma i nepogrešivo ga vodi liftovima i hodnicima do parking mesta.

Ovakve garaže su skupe za izvođenje i privilegije su samo velikih i moćnih kompanija.

„Običan vozač skoro i da nema šanse da parkira na ovakavim mestima, sve je zakupljeno nekoliko godina unapred a mesta su veoma tražena. Na primer u ugovorima o poslu ovakav parking posebna je privilegija”, kaže Fu Ling, vlasnik parkinga u Pekingu.

Jedini nedostatak je u tome što, ako nešto zaboravite u kolima, morate čekati desetak minuta da biste ponovo došli do kola.

„Za sada nema rešenja. Jednostavno, neki kompromis mora da postoji. Vlasnici sve pakuju u torbe ili tašne, moraju o tome unapred da razmišljaju”, navodi Fu Ling.

Ovakvi parkinzi za sada postoje samo u Kini i Japanu ali, kažu stručnjaci, samo je pitanje dana kada će i neka evropska metropola dobiti robotizovani podzemni parking.

RTS

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.