TV K3

android aplikacija

instaliraj

U Brodu otvorena 40. akvarelistička kolonija “Sava”

U Brodu otvorena 40. akvarelistička kolonija “Sava”

Jubilarna 40-ta po redu Akvarelistička kolonija “Sava” u Brodu sinoć je otvorila svoja vrata poznavaocima i ljubiteljima umjetnosti, a posebno likovne umjetnosti i akvarela. Na otvaranju kolonije predstavljeni su radovi nastali tokom prošlogodišnjeg saziva slikara.

Akvarelističku koloniju “Sava” u Brodu pokrenuli su 1980. godine Krunoslav Kern, Đurđa Vilagoš i Muhamed Fejzić. Ključ galerije, rad umjetnika Drage Handanovića iz Doboja, ove godine je simbolično predat Đurđi Vilagoš iz Slavonskog Broda, najstarijem učesniku Kolonije.

“Kolinija “Sava” do sada je okupljala slikare iz regiona, koji su razvijali poznanstva. Dolazili su i umjetnici iz Mađarske, Rusije i Kine” navela je Vilagroševa.

Načelnik opštine Brod Ilija Јovičić kaže da je 40 godina koliki je vijek kolonije zaista dug period, te da se ova lokalna zajednica ponosi Akvarelističkom kolonijom “Sava”, koje se održavala i za vrijeme proteklog rata.

 “Kolonija “Sava” okuplja velik broj umjetnika i posjetilaca, a 40 godina je dug period. Umjetnici ostavljaju Brodu dio svojih radova i danas je fundus veći od 1.000 slika. Već imamo i brodske umjetnike, koji su učestvovali na kolonijama i koji sada stvaraju kvalitetne slike”, rekao je Јovičić novinarima na otvaranju manifestacije.

Organizatori Kolonije “Sava” su Turistička organizacija i opština Brod. Direktor brodske Turističke organizacije Ružica Maslić ističe da sve manifestacije koje organizuju u Brodu doprinose razvoju ukupune turističke ponude.

“Sve što organizujemo u Brodu posvećeno je promciji turističke ponude i potencijala. Akvarelistička kolonija je ponos našeg grada i ima posebnu vrijednost” navela je Maslićeva.

Kolonija “Sava” okupila je 20 umjetnika iz Srbije, Hrvatske i BiH. Ove godine u radu kolonije učestvuju dugogodišnji prijatelji ove manifestacije – petnaest izuzetnih majstora akvarela.

Izvor: TV K3

 

 

Komentarišite

Your email address will not be published.