Tusk: Srbija u EU na kraju dijaloga sa Prištinom

Tusk: Srbija u EU na kraju dijaloga sa Prištinom

Predsjednik Savjeta EU Donald Tusk istakao je da Srbija može da računa na punopravno članstvo u EU po završetku dijaloga sa Prištinom.

Tusk je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazao da EU računa na Srbiju, kao što Srbija može da računa na EU.

– Na kraju dijaloga stoji punopravno članstvo Srbije u EU. To je ono što smo obećali u Solunu i što smo spremni da ispunimo – naglasio je predsjednik Evropskog savjeta.

– Srbija je napravila svoj geostrateški izbor odlučujući se za evropski put i tu nema povratka. Nadam se da će tom izboru slijediti i akcije – rekao je Tusk.

Vučić je izjavio u Briselu da je dobio čvrstu riječ Donalda Tuska da će Srbija postati članica EU kada ispuni obaveze, ali da nije bilo moguće dobiti konkretan datum.

Osim toga, kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj izjavio je nešto ranije da je Priština zainteresovana za “početak posljednje faze dijaloga” sa Beogradom koja bi dovela do međusobnog priznavanja.

– Region je u nekoj vrsti zastoja sve dok nema uzajamnog punog priznavanja Kosova i Srbije – to bi značilo potpunu normalizaciju odnosa dvije države – naveo je Hodžaj.

(B92)

Komentarišite

Your email address will not be published.