Turska koncentriše snage na sirijskoj granici (VIDEO)

October 9, 2019, 6:30 am
Turska je prebacila oklopnu tehniku na sirijsku granicu, agencije Anadolija i Raptli i televizija RT objavile su snimke turske vojske.

Na jednom od video-snimaka vide se tenkovi M60 i oklopni transporteri M113. Takođe je prikazan vojni konvoj uočen na ulazu u grad Akčakale u provinciji Šanliurfa, koji je samo nekoliko stotina metara udaljen od sirijske granice.

Takođe se vide razne vrste oklopnih vozila, vojnih kamiona, kao i artiljerija. Kako javlja agencija Anadolija, konvoj se sastoji od oko 130 vozila.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je početkom oktobra da bi turska operacija na sjeveru Sirije, istočno od Eufrata, mola da krene uskoro. On je dodao da je njen cilj čišćenje pogranične sirijske teritorije sa Turskom od snaga samoodbrane sirijskih Kurda, formiranje zone bezbjednosti i raspoređivanje sirijskih izbjeglica koje se nalaze u Turskoj.

Tramp je ranije zaprijetio da će uništiti tursku ekonomiju, ukoliko Ankara, po njegovom mišljenju, pređe granicu dozvoljenog.

​U nedjelju je Vašington saopštio da američke snage neće učestvovati u vojnoj operaciji Turske na sjeveru Sirije i da se neće nalaziti u zoni operacije.

Prisustvo turskih snaga na granici Sirije, koje tamo sprovode operaciju protiv kurdskih snaga, Damask je više puta nazvao ilegalnim i pozvao Ankaru da povuče trupe.

Prema riječima portparola predsjednika Rusije Dmitrija Peskova, Kremlj očekuje da će se Turska u svim situacijama pridržavati postulata posvećenosti teritorijalnom integritetu Sirije.

Izvor: sputniknews.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *