Turković: BiH treba otvoriti granice svima s kovid testom

July 16, 2020, 12:11 pm

Ministrica inostranih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izjavila je u četvrtak u Sarajevu kako je mišljenja da BiH treba otvoriti granice za svakoga ko želi doći u ovu zemlju, pod uslovom da posjeduje kovid test. Naglasila je kako je to rizik koji vrijedi preduzeti.

Savjet ministara Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj u utorak usvojilo odluku kojom je omogućen ulazak u BiH državljanima svih zemalja članica Evropske unije i Šengenskog sporazuma koji posjeduju test da su negativni na virus korona od 48 sati.

Na pitanje novinara da li se ubrzo može očekivati i odluka kojom će biti omogućen i ulazak državljanima drugih zemalja poput Turske, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), zemalja Bliskog istoka.

“Što se tiče daljnjeg proširenja mi se nadamo da će do toga doći vrlo brzo. Moj osobni stav je bio da granice treba otvoriti prema svima pod uslovom da imaju kovid-19 test, dakle da nam dolaze zdravi ljudi i ne vidim razloga zašto se ne bi omogućilo da dođu svi oni koji žele doći u Bosnu i Hercegovinu”, kazala je Turković.

Turković podvlači kako BiH treba turiste, ali i svoje državljane da dolaze.

“Svi smo svjedoci koliko nam ekonomija pati, koliko nam turizam pati, koliko su dućani, ulice i izletišta prazni. Možda bi to bio i nekakav mali rizik, ali je rizik koji vrijedi preduzeti. Vrlo brzo će proći ova dva mjeseca i mi ćemo biti u situaciji da nema prihoda, da će oni koji su se tradicionalno oslanjali na turizam morati zatvarati radnje i hotele. Stoga mislim da treba biti dovoljno hrabar i suočiti se s tom odlukom i donijeti je u najkraćem roku”, zaključila je Turković.

Nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *