Teslić: Konačno usvojen budžet za ovu godinu (VIDEO)

February 27, 2020, 7:54 pm

Na danas održanoj 29. redovnoj sjednici odbornici SO Teslić su konačno usvojili budžet opštine za 2020. godinu. Usvojena je i nova odluka o kreditnom zaduženju opštine za finansiranje kapitalnih projekata.

Nakon 5. dostavljanja materijala na odborničke klupe danas je konačno usvojen budžet opštine Teslić za 2020. godinu. Budžetski okvir projektovan je u ukupnom iznosu od 19 miliona KM, što je za 650.000 maraka više nego lani. Iako je po ocjeni stručnjaka ekonomske struke prijedlog zadovoljavao i socijalnu i razvojnu komponentu za odbornike skupštinske većine valjalo napraviti korekcije na rashodnoj strani pa su kroz usvojene amandamane značajno smanjena sredstva za izradu projektne dokumentacije i izgrdnju infrastrukture, a najviše za javno informisanje i lična primanja budžetskih korisnika.

Za zamjenika načelnika opštine Milovana Stankovića demontiranje budžeta u odnosu na predloženi sadržaj je isključivo populističkog karaktera, pri čemu je naglasio da će se zbog likvidnosti budžeta usvojene pozicije vrlo teško ispoštovati. Najveći problem je, kaže, taj što skupštinska većina nije imala razumijevanja za zaposlene u javnim službama, jer su izdaci za lična primanja umanjena za skoro pola miliona KM.

Nakon što je usvojen budžet usvojena i nova odluka o kreditnom zaduženju opštine za finansiranje kapitalnih projekata. To iz razloga što Ministrastvo finansija RS ranije nije dalo saglasnost za kreditno zaduženje samim tim što budžet nije bio usvojen, a odluka nije urađena u skladu sa zakonom. Iako je predloženom odlukom planirano da se finansiraju kapitalni projekti u iznosu od 6,5 miliona KM, poput izgradnje distributivne i sekundarne vodovodne mreže za sela čečavskog kraja, rekonstrukcije gradskog mosta, regulacije korita Velike Usore, uređenja javnih površa i putne infrastrukture, kao i pješačke staze od grada prema Donjem Rankoviću, skupštinska većina je odluku redukovala na iznos od 2,8 miliona maraka i to samo za finansiranje izgradnje vodovodne mreže za sela čečavskog kraja, Vlajića i Ljeljuga, te kanalizacije u Gomjenici.

Usvajanju opštinskog budžeta i odluke o kreditnom zaduženju prethodila je višečasovna odbornička rasprava pri čemu je više od tri sata trajalo usaglašavanje dnevnog reda.

(TV K3)

 

  http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *