Teror u Parizu: Da li postoji “hrvatska veza”?

March 30, 2016, 7:15 am

 

Rekonstrukcija koja je urađena na osnovu službenih dokumenata francuskih istražitelja, pokazuje kretanje terorista, njihove međusobne odnose, kao i odnose s ljudima van uskog kruga napadača, a u tom je kontekstu pronađena i veza s Hrvatskom.

Naime, u napadima na stadion, kafiće i restorane u Parizu, napadači su se koristili mobilnim telefonom iz Hrvatske, a dvojica njih – a ne kako se dosad mislilo jedan – na putu iz Sirije u Pariz prošla su kroz Grčku i dalje balkanskom rutom preko Hrvatske koristeći se falsifikovanim dokumentima.

Prema iskazu jednog svjedoka, organizator napada u Parizu Abdelhamid Abaud rekao je svojoj rođaci Hasni ait Bulahsen da je iz Sirije stigao balkanskom rutom, infiltrirajući se među migrante, kao i da je sa njim stiglo još 80 boraca u Evropu.

Ona je u više navrata upućivala pozive u Hrvatsku ili pozivala nekog sa hrvatskim brojem, piše u francuskim dokumentima. Ne zna se u kojoj mjeri su Francuzi provjerili hrvatsku vezu, ali se zna da su i oni a posebno belgijski obaveštajci na udaru zbog grešaka u istrazi napada na Pariz i Brisel, piše “Večernji list”.  /RTRS

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *