Tegeltija nakon sastanka sa SDA: “Ne vidim problem za Božovića, poznat naš dogovor” (VIDEO)

January 14, 2020, 4:50 pm

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija nakon sastanka delegacija SDA i SNSD rekao je da se najviše razgovaralo o narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Na pitanje o imenovanju Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, Tegeltija je kazao da tu ne vidi neki problem jer je dogovor partnera u vlasti bio da svaki kandidat koji prođe provjere SIPA i CIK će dobiti podršku, prenosi Klix.

– Razgovarali smo u vezi sa sljedećom sjednicom na kojoj će biti mnogo tačka i o njima smo razgovarali o tome šta treba biti usvojeno, a oko nekih ćemo napraviti dodatne konsutlacije. Što se tiče imenovanje Božovića, SDA će imati svoj stav do sjednice parlamenta – izjavio je Tegeltija

Tegeltija ističe da je sastanak bio vrlo uspješan što će omogućiti da sjednica parlamenta bude održana u dobroj atmosferi.

Odgovarajući na pitanje šta je problem SDA u vezi sa imenovanjem Božovića, Tegeltija kaže da se ta tema otvorila u javnosti.

– Dogovor je bio, prije imenovanja Savjeta ministara BiH, da onaj kandidat koji nema primjedbi SIPA i CIK će biti izabran bez obzira na stavove nekih drugih, jer uvijek ima ljudi koji su s nekim nezadovoljni. Svjesni smo našeg dogovora – zaključio je Tegeltija.

Halid Genjac, generalni sekretar SDA i poslanik u Predstavničkom domu BiH, izjavio je danas nakon sastanka predstavnika SDA i SNSD da će stav SDA o podršci Mlađenu Božovići, kandidatu za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, biti poznat u četvrtak kada je sjednica Predstavničkog doma.

Nakon sastanka SNSD-a i SDA novinari su pitali generalnog sekretara SDA i poslanika u Predstavničkom domu BiH, Halida Genjca, da li je problem sa imenovanjem DNS-ovog Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice personalne ili neki druge prirode, Genjac je rekao da to pitanje zahtjeva međustranačke konsultacije. On je rekao da su danas razgovarali o sjednici koja je zakazana za četvrtak te o dnevnim redovima narednih sjednica Savjeta ministara BiH.

“Ovaj sastanak je prvi od mnogih koji će se desiti kada su u pitanju SDA i SNSD jer je dogovor da se prije svake sjednice razgovaramo o pitanjima koja su  na dnevnom redu”, rekao je Genjac.

Prije Genjca, zgradu Parlamentarne skupštine napustio je Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji je ispred SNSD-a bio na sastanku. On nije htio davati izjave, ali je u prolazu na pitanje novinara da li je išta dogovoreno, Radmanović kratko rekao da je između SNSD-a i SDA sve dogovoreno.

Vršilac dužnosti predsjednika DNS-a Nenad Nešić ranije je izjavio da treba podržati Božovića, jer ispunjava sve uslove da bude imenovan u Savjet ministara, te da se u suprotnom šalje loša poruka. Juče su iz SDA poručili da nije ispoštovan dogovor SDA i SNSD-a o tome da nestranački kandidat bude predložen za ovu ministarsku funkciju. Nešić nije saglasan sa tim i ističe da je dogovor prekršen i da Božović nije stranački kadar i nije član DNS-a pa prema je prema tome ispunio taj osnovni uslov da je nestranačka ličnost i iz reda ostalih.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik upozorio je i da bi ponovno osporavanje Božovićevog izbora značilo novu krizu u BiH.

Izvor: Klix  http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *