TV K3

android aplikacija

instaliraj

Suđenje za zločine nad Srbima u Orašju

Suđenje za zločine nad Srbima u Orašju

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje desetorici optuženih za zločine nad srpskim civilima u Orašju 1992. i 1993. godine.

Za zločine u Orašju 1992. i 1993. godine optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te kao pripadnici vojne policije.

Optužnica ih tereti za progon srpskog stanovništva, ubistva, zatvaranje, mučenje, silovanja i druga nečovječna djela.

Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u osnovnoj školi u tom mjestu učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Na ročištu održanom 10. maja, svjedok tužilaštva Pavle Milovanović rekao je pred Sudom BiH da se vojna policija HVO-a najlošije i najrigoroznije odnosila prema srpskim zarobljenicima iz naselja Bukova Greda.

Svjedok je, između ostalog, rekao da je u Srednjoškolski centar u Orašju, gdje je bio zatvoren sa još 12 Srba, dovedeno oko 15 srpskih civila iz Bukove Grede, među kojima je bilo i žena, sa kojima nisu smjeli da komuniciraju.

– Iz srednjoškolskog centra su ih izvodili Pero Vincetić i njegovi saradnici, a kada su se poslije dva-tri časa vraćali bili su u modricama – naveo je Milovanović.

 

(SRNA)

Komentarišite

Your email address will not be published.