Sud i Tužilaštvo BiH ne mogu se više baviti pitanjem ratnih zločina

Sud i Tužilaštvo BiH ne mogu se više baviti pitanjem ratnih zločina

Lideri partija članica Saveza za promjene smatraju da se Sud i Tužilaštvo BiH ne mogu više baviti pitanjem ratnih zločina i da nadležnost nad tim slučajevima u potpunosti treba da preuzmu sudovi i tužilaštva Republike Srpske i Federacije BiH.
Oni su poručili i da je krajnje vrijeme da predsjednik Suda BiH i glavni tužilac BiH budu direktno birani u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predsjednici SDS-a Vukota Govedarica, PDP-a Branislav Borenović i NDP-a Dragan Čavić pozvali su večeras na Palama sve političke aktere u Republici Sršpskoj i BiH da se pridruže ovoj inicijativi.

“Danas smo razgovarali na nivou lidera političkih partija i zaključili da je ovakav rad Suda i Tužilaštva BiH neodrživ, a samim tim to znači da uskraćujemo njihovu nadležnost nad predmetima ratnih zločina. Smatramo da su u budućoj reformi potrebne promjene i u organizacionom smislu, a i kada je riječ o radu Suda i Tužilaštva BiH”, rekao je Govedarica.

On je istakao da je potpuno prirodno i normalno da nadležnost u procesuiranju ratnih zločina preuzmu entitetski sudovi.

“Visoki sudski i tužilački savjet BiH treba dobrim dijelom razvlastiti u izboru predsjednika Suda BiH, ali i glavnog tužioca koji bi trebalo da budu birani u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ponudićemo ovaj naš prijedlog svim ostalim političkim partijama i otvoreni smo za razgovore. Pozivamo na to i druge”, poručio je Govedarica.

Prema njegovom mišljenju, strukturalni dijalog koji traje od 2011. godine i poslije šest godina nije ponudio nikakve rezultate.

Borenović smatra da je oslobađajuća presuda ratnom komandantu muslimanskih snaga u Srebrenici Naseru Oruiću skandalozna, sramotna i da apsolutno pokazuje da treba promijeniti način djelovanja pravosudnih institucija u BiH.

“Ovako više ne može jer Sud i Tužilaštvo BiH dobijaju potpuno negativnu ocjenu kadaje riječ o procesuiranju ratnih zločina, posebno nad srpskim narodom. Moramo da donesemo rješenja koja će pomoći da ljudi koji su ubijali Srbe konačno dobiju zasluženu zatvorsku kaznu”, ističe Borenović.

Čavić smatra da je nakaradnom presudom Oriću pojačan opšti utisak da pravosuđe BiH ne ispunjava uslove vladavine zakona. “Ovakavi Sud i Tužilaštvo BiH odavno nemaju smisla zbog svog nefunkcionisanja”, tvrdi Čavić.

Izvor: SRNA

Komentarišite

Your email address will not be published.