Stručnjak upozorava na omikron: Ako se jave ova tri simptoma, obavezno se testirajte

January 11, 2022, 7:08 pm

Za novu mutaciju korone se kaže da izaziva blažu kliničku sliku, ali jedno mnogo više zabrinjava. Saznajte koji s najčešći simptomi omikron soja koji ukazuju da treba da se testirate.

Omikron soj prijeti cijeloj planeti, a kako naši i svjetski epidemiolozi ističu, rizik od infekcije je nikad veći jer se ova mutacija ispostavila kao ekstremno zaraznom. I mada svjetski priznati ljekari uvjereni da je ovaj soj manje opasan, odnosno da stvara blažu kliničku sliku, ne može se zanemariti da ipak može da ima fatalne posljedice.

Ljekar hitne pomoći i direktor “Global Health in Emergency Medicine” na Kolumbiji, Kreg Spenser,  napisao je članak od 10. januara za “The New York Times” u kojem je opisao glavne probleme koji se javljaju usred širenja omikrona. Uprkos vakcinama i činjenici da se za novi soj kaže da izaziva blažu sliku, porast zaraženih je veoma zabrinjavajući.

– Veoma zarazna varijanta poput omikrona, čak i ako izaziva blažu bolest, može i dalje da predstavlja ozbiljan rizik po život pacijenta”, napominje i dadaje da je zapravo najveća opasnost zbog ovolike zaraznosti virusa leži u tome što će bolnice biti preplavljene, a pacijenti sa težom kliničkom slikom neće dobiti adekvatnu pomoć, a sami tim će i više umirati.

Kombinacija simptoma signal za test

Stručnjaci napominju i da postoje tri simptoma omikrona koja nikako ne treba uzimati zdravo za gotovo, a to su:

1. Upaljeno grlo

Dr Andželik Kece, predsednica Južnoafričkog medicinskog udruženja, koja je takođe bila prva koja je otkrila omikron varijantu, rekla je da je većina pacijenata zaraženih novom varijantom prijavila “grebanje” grla sa blago povišenom telesnom temperaturom, a koja je “sama od sebe” prolazila.

2. Glavobolja

S obzirom na upalu koja se javlja u telu nakon infekcije omikronom, glavobolja je logičan simptom.  Bol se može kretati od oštrog do tupog, a može da se javi i sa drugim simptomima.

3. Curenje iz nosa

Ono što je zbunjujuće kod infekcije omikronom, jeste što se većina simptoma poklapa sa običnom prehladom ili gripom, što otežava ljekarima da daju dijagnozu.Surenje nosa, obično “vodenkasto” je jedan od najčešćih i znak da potražite pomoć ljekara.

Svjetski stručnjaci upozoravaju na baš ovu kombinaciju simptoma, za koju kažu da je razlog broj jedan za testiranje na koronu.

(Srpskainfo – Foto: Ilustracija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *