TV K3

android aplikacija

instaliraj

Stenli Klark 23. oktobra u Kombank dvorani

Stenli Klark 23. oktobra u Kombank dvorani

​Večerima vokalnog džeza – 24. oktobra, kada nastupa američka vokalna diva Dajen Rivs, i akustične džez tradicije – 27. oktobra, koju slave „Mingus big bend“ i legendarni saksofonista Čarls Lojd, Dom omladine Beograda pridružuje se prazniku za ljubitelje fjužna, u Kombank dvorani 23. oktobra.

U Kombank dvorani će nastupiti čarobnjak bas gitare Stenli Klark sa svojim bendom.

Stenli Klark je zauzeo mjesto na džez Olimpu još sredinom sedamdesetih, kao osnivački član proslavljenog fjužn sastava “Return to Forever” i uspješan solo izvođač. Njegovom zaslugom, bas gitara je na velika vrata ušla u džez.

Stekavši početno iskustvo sa starim majstorima, među kojima su Horas Silver, Art Blejki, Dekster Gordon, Gil Evans i Sten Gec, i na kontrabasu, Klark je dobio klasičnu osnovu koja ga je izdvojila od drugih bas gitarista, određujući ga jasno kao džez muzičara koji stremi novim načinima izražavanja, spojivši džez i rok senzibilitet.

Kada je “Return to Forever” bio na vrhuncu popularnosti, Klark se paralelno upustio u solo karijeru, postavši prvi fjužn basista sa zlatnim pločama i rasprodatim svetskim turnejama.

Njegova numera School Days postala je jedan od najvećih fjužn hitova svih vremena.

Osim plodne saradnje sa Čikom Korijom u “Return to Forever”, blistao je u brojnim džez postavama, poput Clark-Duke Project, sa Džordžom Djukom, trija “SMW”, sa Markusom Milerom i Viktorom Vutenom, kao i na turneji sa Herbijem Henkokom i Vejnom Šorterom.

Ostvario je i brojne saradnje sa velikanima roka, među kojima su Pol Makartni, Stjuart Koplend, Džef Bek, Ron Vud i Kit Ričards.

Stenli Klark je trostruki osvajač Gremija, vlasnik je dva počasna doktorata, nagrade “Miles Davis” i nagrade za životno djelo časopisa Bass Player.

Posljednjih godina posvetio se promociji novih džez snaga, protežirajući ih isto onako kako je njega pogurao Art Blejki. Među njima je i današnja velika zvijezda Kamasi Vašington, a u aktuelnoj postavi posebnu pažnju izazivaju bubnjar Majk Mičel i supertalentovani gruzijski pijanista Beka Gočijašvili, koji su u Klarkovom bendu zasvirali još prije punoljetstva.

Klark je prvi put posjetio Beograd u februaru 1975. godine, nastupivši sa “Return to Forever” u hali Pinki, u organizaciji Doma omladine Beograda, u okviru promocije albuma No Mistery, za koju će dobiti prvi Gremi.

Potom je svirao sa svojim bendom u krcatom Domu omladine u aprilu 2007, zatim se na leto 2008. vratio sa “Return to Forever”, pa 2009. predstavio trio “SMW” u Centru „Sava“.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.