Starlink sateliti sljedeće generacije neće biti vidljivi golim okom

August 3, 2022, 7:35 am

Kompanija SpaceX je najavila poboljšanja svojih Starlink 2.0 satelita koji će smanjiti ometanje globale astronomske zajednice.

Poboljšanja se odnose na način na koji sateliti internet mreže Starlink reflektuju sunčevu svjetlost dok kruže oko Zemlje, a ako su efikasna kao što tvrdi SpaceX, sateliti će biti “nevidljivi golim okom kada budu na standardnoj operativnoj visini”.

Ove vijesti dolaze nakon žalbi astronomske zajednice i njene borbe protiv utjecaja satelitskih megakonstelacija na njihov posao. Astronomkinja Samantha Lawrel s Univerziteta Regina u Kanadi je rekla da se zbog Starlinka obavlja manje posla u istom vremenskom periodu te da to košta zajednicu koja plaća porez.

SpaceX je objavio javni dokument koji navodi mjere osmišljene za smanjenje utjecaja satelita internet mreže Starlink na astronomsku zajednicu. To je posebno važno jer je šef SpaceX-a Elon Musk nedavno kazao da očekuje da će narednih 18 mjeseci biti operativno više od 4.200 Starlink satelita. U orbiti se već nalazi oko 2.300 satelita, a SpaceX ima dozvolu za još 30.000.

SpaceX je sarađivao s astronomima kako bi razvio nove elemente koji bi omogućili smanjenje refleksije svjetlosti na Zemlju. Sateliti su najviše vidljivi u prvim satima nakon sumraka, a upravo tada astronomi rade svoj posao. Američka svemirska agencija NASA je saopćila da bi sateliti mogli ugroziti njenu mogućnost da uoči potencijalno opasni asteroid koji se kreće prema Zemlji.

SpaceX je ranije pokušao postaviti “vizire” na satelite koji blokiraju svjetlosne zrake, no mogu blokirati i laserske veze Starlinka. Također, stvaraju previše atmosferskog otpora, zbog čega sateliti troše više goriva. Nova alternativa su tamniji materijali koji smanjuju refleksiju za više od deset puta u odnosu na trenutnu generaciju satelita, zbog čega će biti manje vidljivi. Riječ je o “tamno crvenoj” pigmentaciji koja mijenja bijeli materijal na solarnim ćelijama satelita, dok će se za druge komponente koristiti crna boja s niskom refleksijom.

Također, SpaceX planira i preusmjeravati svjetlost u određenim dijelovima dana, posebno u sumrak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.