TV K3

android aplikacija

instaliraj

Spolno prenosive bolesti pojačavaju menstrualne bolove

Spolno prenosive bolesti pojačavaju menstrualne bolove

Prema novom istraživanju Univerziteta na Oxfordu, žene kod kojih se na vrijeme ne dijagnosticiraju seksualno prenosive infekcije mogu imati veći rizik od doživljavanja intenzivnijih predmenstrualnih simptoma, piše Science Daily.

Nalazi objavljeni u Evolution Medicine & Public Health žurnalu sugeriraju da prisustvo neotkrivenih spolnih infekcija može pogoršati negativna iskustva žena vezana za menstruaciju. Studija je sprovedena kao dio dugoročnog partnerstva s ženskom aplikacijom za zdravlje, plodnost i praćenje menstrualnog ciklusa CLUE.

Uprkos tome što je općepoznato da ima antisocijalni efekt na život žena, mijenjajući njihovo raspoloženje, nivo energije, navike u ishrani pa čak i seksualni nagon, menstruacija se ne uzima kao relevantan faktor u proučavanju zdravlja žena. Međutim, pošto su neke spolno prenosive bolesti asimptomatične, primjerice 70 posto ljudi kojima je dijagnosticirana Chlamydia nisu ni svjesni toga, one mogu dovesti do problema plodnosti.

Dr. Alexandra Alvergne, glavna autorica i vanredni profesor antropologije na Univerzitetu u Oxfordu, izjavila je: “Čak i sada, dok radim na proširenju istraživanja o PMS-u, vodim računa o tome da se moja studija shvati ozbiljno. Većina ne razumije niti priznaje da je PMS više od “ludovanja ženskih hormona”, to je vrlo kompleksan proces koji može pojačati simptome spolno prenosivih oboljenja, što u konačnici može utjecati na plodnost žene.”

Studija je koristila podatke od 865 korisnica CLUE aplikacije, kroz koju su ispitanice odgovarale na pitanje da li su ikad imale spolno prenosive bolesti. Ako je odgovor bio potvrdan, odgovarale su na pitanja kad im je oboljenje prvi put utvrđeno i kad su počele s terapijom. Ove informacije su kombinirane s podacima o svim neugodnostima koje su doživjele tokom perioda.

Prije dijagnosticiranja, prisustvo infekcija kao što su Chlamydia, Herpes ili HPV udvostručilo je vjerovatnoću da žena doživi negativna iskustva PMS-a, uključujući glavobolje, grčeve i depresivne epizode do kraja njihovog ciklusa, generalno osjećajući se veoma osetljivom tokom čitave menstruacije.

Nalazi iz ovog rada također će se koristiti za poboljšanje aplikacije CLUE i oblikovanje dodatnih pitanja koja bi omogućila da ukupni podaci budu što obimniji i korisniji.

 

Komentarišite

Your email address will not be published.