Spasilac objasnio šta otežava potragu za nestalim Matejem

January 5, 2022, 7:57 am

Potraga za nestalim mladićem iz Splita ušla je u peti dan. Danas je proširena do Savskog mosta i restorana “Savanova”.

Potrazi su se priključili i ronioci Žandarmerije koji pretražuju riječno dno. Njima pomažu i članovi “Mreže za spasavanje Srbije” koji se pomoću užadi spuštaju do nepristupačnih dijelova uz samu obalu rijeke, gdje čamac ne može da priđe.

Igor Jončić iz “Mreže za spasavanje Srbije” kaže za N1 da mulj i rečne struje otežavaju pretragu, da za sada nema razloga da se oblast koja se pretražuje dalje širi, kao i da svi pokušavaju da pronađu tragove koji bi mogli da ukažu na to šta se sa Matejem Perišom desilo.

– Sa naše strane pretraga funkcioniše tako što svakog dana imamo brifing na kome odlučujemo šta ćemo raditi u tom danu i rezimiramo šta smo radili dan prije toga. Za sada, ne radimo pretragu sa vode, jer nas konstantno stavljaju na čamce, a mi nemamo naš čamac. Radimo isključivo kopno i one dijelove gdje se zbog konfiguracije terena voda povukla. Spuštamo se upotrebom užadi, do vode i te polupotopljene šume – rekao je Jončić.

Kako navodi, on sa svojim kolegama obilazi dijelove koji su za građane nepristupačni.

– Dešavaju se situacije da se pronađu tragovi, odevni predmeti… Mi o ovom slučaju imamo površne informacije, što se nas tiče to je isto kao i da ne znamo ništa. Imamo opis, izgled i pravac gdje je mogao da nestane. Onda na osnovu toga pravimo konstrukciju za naše postupanje prilikom pretrage – kaže on.

Dodaje da u ovom slučaju postoje razni scenariji, ali napominje da se sve relevantne službe bave tim događajem. Postoje razne priče u medijima na osnovu kojih bi on mogao da dospije u vodu, ali je većina njih nerelevantna.

– Mi se rukovodimo tim lokalitetima gdje je on navodno viđen i od tog mjesta pretražujemo – precizira on.

Kaže da kada se traga za tijelom, vrijeme nije bitno, kao i da pronalazak zavisi od mnogih uslova.

– Vidjećemo koliko će vremena trebati ako treba da dođe do isplivavanja. Imali smo slučajeva da se to desilo tek nakon četiri do pet mjeseci. Ništa nije sigurno i zagarantovano. Što se vode tiče, sve se iz sata u sat, iz minuta u minut menja – napominje Jončić.

Navodi da vodostaj ide spasiocima u prilog, jer je rijeka u opadanju.

Govoreći o roniocima koji učestvuju u spasavanju, kaže da se koriste reflektori u noćnim uslovima, kao i da je ponekad uspešno tragati noću.

– Sva potencijalna mjesta koje vidite da se na njima zadržavaju predmeti, može biti mjesto gdje može da se zadrži bilo šta drugo. Pomeranjem balvana, građe i upotrebom jakih freflektora, može da se vidi šta je tu pri površini. Kada je u pitanju dan, to je nemoguće, osim nečega što se nalazi na samoj površini – kaže Jončić.

Otkriva da se ronilačka pretraga svodi bukvalno na opipavanje terena.

– Često me pitaju zašto nema više ronioca, ali to je apsurdno. Vi možete da upotrebite ronioce u varijanti gdje ste uspostavili neko mjesto gdje može nešto da postoji. Vršiti pretragu terena na način što će te “ad hok” vršiti zarone širom reke je apsurdno, jer je vidljivost jako mala – objašnjava Jončić.

Mjesto koje sada MUP pretražuje karakterišu i veoma jake rečne struje, koje dodatno otežavaju potragu.

– Bilo kakava spekulacija gdje bi moglo i kako bi moglo, nije zahvalna i nije profesionalna. Ne bi bilo pametno time da se bavimo. Napominjem da bi bilo najsjanije da se nestali mladić u nekom trenutku javi iz nekog dijela Srbije i da kaže da se odlično proveo. Da kaže da je želio da se isključi iz spoljnog svijeta. To bi bilo najljepše što bi moglo da čujemo – zaključuje Jončić.

Sutra se očekuje veći vodostaj

Sutra će, kaže, biti veći vodostaj. Pretražiće isto područje.

– To su neke stvari koje mogu napraviti neki novi događaj na rijeci, rijeka je živa što se kaže. Ovdje nema preglednosti, ronjenje se radi na opipavanje. Ne možete vi tu ići daleko od obale. Postoji tu blizu jedan šumarak koji je polupotopljen, mi smo tu uklanjali balvane, gurali ih, gledali postoji li uopšte mogućnost da dođemo do ikakvog traga. Nismo uspjeli ništa, ali vratićemo se tamo – kažeon, prenosi Index.

Svako ko ima bilo kakvu informaciju o nestalom mladiću moli se da o tome obavesti MUP Srbije ili da se javi na broj telefona koji je porodica navela kao kontakt: +38598432700.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.