Šon Koneri ne može da glasa!

September 18, 2014, 8:54 am

Atmosfera uoči referenduma o nezavisnosti Škotske uzavrela je, a u središtu javne debate, osim procene konačnog ishoda glasanja 18. septembra, našlo se i pitanje pravednosti dogovora Edinburga i Londona po kojem Škotima koji žive izvan zemlje nije dozvoljeno da glasaju.

Zbog takvog dogovora, više od milion Škota iz dijaspore samo će posmatrati glasanje koje će biti održano u četvrtak, a među njima će biti i čuveni glumac i pobornik nezavisnosti Šon Koneri koji živi na Bahamima, prenela je agencija AFP.

Koneri ima i tetovažu na kojoj piše “Scotland Forever” (Škotska zauvek)

Mišljenja škotskih pravnih eksperata je da je dogovorom Edinburga i Londona prekršeno pravo na slobodu kretanja građana prema evropskom zakonodavstvu, dok su Škoti koji žive u državama Evropske unije zabrinuti da bi njihov status legalnih emigranata mogao da bude ugrožen u slučaju većinskog glasanja za nezavisnost.

Istovremeno, britanska vlada učinila je još jedan pokušaj da privoli građane Škotske na ostanak u zajedničkoj državi, garantujući Edinburgu potpunu kontrolu nad potrošnjom u zdravstvu.

Britanci su ranije upozorili Škote da, u slučaju otcepljenja, ne bi mogli da zadrže britansku funtu kao nacionalnu valutu.

Procene na osnovu anketa najavljuju neizvesnu trku, premda je broj pristalica nezavisnosti sve veći.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *