Snažna oluja pogodila Kaliforniju (VIDEO)

October 25, 2021, 10:08 am

Snažna oluja pogodila je sjevernu Kaliforniju, stvarajući klizišta i obarajući dalekovode, a u San Francisku je duvao izuzetno jak vjetar, nakon čega se nevrijeme pomjerilo južnije.

Očekuje se da će do 25 centimetara kiše pasti na zapadnoj obali SAD, rekao je američki meteorolog Mark Čenard iz Nacionalne meteorološke službe, prenio je Rojters.

– Ovo je atmosferska rijeka koja se već kreće kroz sjevernu Kaliforniju – dodao je, opisujući oluju kao “ciklon-bombu”, intenzivnu meteorološku pojavu zbog koje vazdušni pritisak brzo pada.

 

Povećana je prijetnja od poplava, a većina pogođenog regiona je ovog ljeta iskusila ekstremnu sušu, prema ocjeni Američkog centra za praćenje suše.

– Tu su bili požari, sada se tu nalaze ”ožiljci” od požara, pa će tu voda proteći brže, tako da je na tim mjestima najveći rizik od poplava. U tim oblastima može doći do poplava koje mogu ugroziti živote – dodao je Čenard.

U San Francisku je vjetar dostizao brzinu od oko 80 kilometara na sat i izazvao je nestanak struje u obližnjem Sakramentu, gdje su stanovnici fotografisali i kačili na društvene mreže prizore oborenih stubova, koji su razbijali auotmobile i blokirali puteve, dodaje se.

Iz Hitne službe Sakramenta poručili su građanima na Tviteru da ne zaborave da nikad ne voze kroz vodu.

Na višim nadmorskim visinama se očekuje i snijeg, dodao je Čenard.

– Ovo je vrlo impresivan olujni sistem. Dešava se danas i nastaviće se i sutra. Postepeno će se pomjerati južno, ka centralnoj Kaliforniji, tokom noći i sutra – naglasio je.

RTRS (Foto: AP)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.