Slovenija ukinula restrikcije za ulazak iz Hrvatske

May 19, 2020, 7:20 am

Slovenačka vlada donijela je odluku prema kojoj zbog sličnosti epidemiološke situacije vezane uz Covid-19 trenutno više nema potrebe za dosadašnjim restrikcijama prilikom ulaska u tu državu iz Hrvatske.

“Vlada se upoznala s epidemiološkim stanjem u Republici Hrvatskoj koje je pripremio Nacionalni institut za javno zdravlje iz kojega slijedi da je rizik za širenje zaraze Covid-19 u obje države sličan, te da trenutno nema potrebe za posebnim ograničenjima kretanja između dviju država, niti potrebe za provođenjem karantine ili samoizolacije prilikom prelaska granice”, navela je slovenačka vlada u saopštenju za javnost, nakon sjednice u ponedjeljak naveče.

Nakon što je krajem prošle sedmice proglasila kraj epidemije bolesti Covid-19 i najavila da će načelno ponovo otvoriti granice za državljane članica EU i zajedničkog Evropskog privrednog područja, ali uz prethodnu procjenu epidemiološke situacije u svakoj od pojedinih država tog prostora, Slovenija nakon olakšavanja režima na granici s Hrvatskom radi na postizanju sličnih dogovora s drugim susjednim državama.

Slovenački ministar za privredu Zdravko Počivalšek izjavio je da je cilj da se sa susjednim državama sa sličnom epidemiološkom slikom dogovori ponovno otvaranje granica do početka juna, a u ponedjeljak je o tome razgovarao s mađarskim ministrom za spoljne poslove Peterom Sijartom.

Prema riječima slovenačkog ministra, cilj je da se utvrde protokoli za režim prijelaza granice i osiguraju svi uslovi da ne dođe do ugroze zdravlja, odnosno mogućnosti širenja virusa korona, prenosi Hina.

Razgovore o takvom protokolu Slovenija je pokrenula i s Austrijom.

FENA http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *