TV K3

android aplikacija

instaliraj

Skromne želje mališana koja se bore sa dijabetesom

Skromne želje mališana koja se bore sa dijabetesom

Djeca iz cijele Republike Srpske, koja se od najranijeg djetinstva bore sa dijabetesom, danas su dobila priliku da u Narodnoj skupštini Republike Srpske govore o tome kako je odrastati uz tešku i neizlječivu bolest.

Petogodišnja Nataša Banjac iz Drinića rekla je da su i ona i sestra bolesne i da im je mama objasnila, ali, kaže, to nije ništa strašno.

“Mogu da se igram s djecom, mogu da idem na rođendane, sve mogu, samo moram da slušam mamu, kad mi kaže šta mogu, a šta ne mogu da jedem. Ali, mogu da jedem čak i čokoladu, ima ona što je bez šećera”, istakla je Nataša.

Nikola Malešević /13/ iz Razboja kod Srpca rekao je novinarima da je svjestan da ima dijabetes, ali osjeća se dobro, kao svako drugo dijete, kao da je zdrav.

“Zahvaljujući insulinskoj pumpi, koju sam dobio prije šest godina, mogu bez problema da idem na izlete, da jedem skoro sve, pa čak i slatkiše, da pijem sokove. Ni rođendansku tortu ne odbijam, kad idem kod drugara na rođendan”, kaže Nikola.

On je dodao da mu je bez insulinske pumpe bilo mnogo teže i sjeća se kako je, kao mali dječak izbjegavao druženja i velike odmore, jer je, za razliku od druge djece, bio “osuđen” na integralne keksiće i vodu, prenosi “Srpskainfo”.

“Naravno, i sada moram da vodim računa, da redovno vježbam i pazim šta jedem, ali to je ustvari samo zdrav način života”, rekao je Nikola.

Maja Šarić /11/ iz Srpca, koja se sa dijabetesom bori od najranijeg djetinjstva, priznaje da za njeno zdravlje više strahuju roditelji, nego ona sama.

“Meni se ne čini da je to što imam dijabetes nešto strašno. Važno je samo da redovno uzimam insulin i da uskladim ishranu i to je to. Inače, imam djetinjstvo kao i svi moji drugari”, navodi Maja.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović naglasio je da će sve institucije Srpske pokloniti posebnu i dodatnu pažnju djeci oboljeloj od dijabetesa, jer je riječ o djeci i bolest koja se liječi u kontinuitetu.

“Nema zvaršetka liječenja i 24 časa je potrebna briga za takve pacijente, što upravo čine ljekari na čemu im zahvaljujem i dajem podršku da istraju u svojim nakanama i namjrama”, reako je Čubrilović novinarima tokom prijema za tridesetak djece iz Srpske koja boluju od dijabetesa organizovanog povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa.

Djeca su prije prijema imali i simoblični čas fizičkog vaspitanja ispred Narodne skupštine uz prikladne vježbe kako bi skrenuli pažnju na neophodnu fizičku aktivnost u kontroli ove bolesti.

Da je, ipak, riječ o ozbiljnoj bolesti, koja zahtijeva ozbiljan cjeloživotni tretman, upozorila je Gordana Bukara Radujković, pedijatar endokrinolog, koja u Klinici za dječje bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske godinama liječi djecu dijabetičare.

“Ako dijete boluje od dijabetesa tipa jedan, bitno je da se ono adekvatno liječi i njeguje i da se od najranijeg uzrasta vodi račna o fizičkoj aktivnosti. Samo pod tim uslovima dijete sa dijabetesom se pravilno razvija i raste”, upozorila je ona u razgovoru za “Srpskainfo”.

SRNA

 

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.