TV K3

android aplikacija

instaliraj

Savez nacionalnih manjina Prnjavora proslavio 10 godina i dobio zajedničke prostorije (VIDEO)

Savez nacionalnih manjina Prnjavora proslavio 10 godina i dobio zajedničke prostorije (VIDEO)

Savez nacionalnih manjina opštine Prnjavor danas je obilježio 10 godina postojanja. Tim povodom, organizovana je svečana akademija na kojoj su uručena priznanja i plakete zaslužnim pojednincima i udruženjima, a Savez je danas dobio i nove kancelarije u kojima je organizovan svečani prijem za brojne zvanice.

Intoniranjem himne Republike Srpske na svečanoj akademiji  počelo je obiježavanje značajnog jubileja Saveza nacionalnih manjina u Prnjavoru, koji su za deset godina dosta toga uradili. Istaknuti pojedincima i organizacijama koji su doprinijeli očuvanju  jezika, običaja i kulture nacionalnih manjin uručena su priznanja i plakate.

Udruženja nacionalnih manjina od danas imaju i svoje prostorije, gdje će moći obavljati sve aktivnosti u okviru udruženja. Svečanom otvaranju prethodili su nastupi horova iz nacionalnih manjina, a pored predstavnika Saveza, otvaranju prostorija prisustvovala je i ministarka uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić i načelnik Darko Tomaš.

„Cilj nam je da se u ovim prostorijama sva udruženja se okupe. Kancelariju ćemo opremiti narednih dana, i svi iz manjina će moći ovdje da se okupe. Vjerujemo da će udruženja bolje raditi i sarađivati ubuduće“, rekao je predsjednik Saveza nacinalnih manjina opštine Prnjavor Franjo Rover.

Rešićeva je istakla da je Savez nacionalnih manjina u Republici Srpskoj veoma aktivan.

„U Prnjavoru možda ima najviše aktivnih udruženja nacionalnih manjina, što posebno cijenimo. Vlada RS se maksimalno trudi da pomogne Savezu nacionalnih manjina, jer su oni udruženje od javnog interesa“, kazala je Rešićeva.

Prvi čovjek Prnjavora darko Tomaš istakao je da je Prnjavor najbolje mjesto za udruživanje nacionalnih manjina, jer ovu opštiu karateriše suživot i međusobno poštovanje svih nacija.

Predstavnici udruženja nacionalnih manjina rekli su kroz udruživanje ostvaruju svoja prava, ali i da organizuju razne aktivnosti, druženja i putovanja.

Predsjednik Udruženja „Češka besjeda“ Zdenka Hajek istakla je da je Savez nacionalnih manjina  dosta toga uradilo od  vremena osnivanja, i da se nada da će postojati i u narednih 100 godina.

Na području opštine Prnjavor aktivno djeluje 10 udruženja nacionalnih manjina. Među njima su udruženje Ukrajinaca, Čeha, Slovaka, Italijana, Poljaka  i Roma. Povodom značajnog jubileja, Savez nacionalnih manjina večeras je organizovao i festival ovog udruženja u dvorani „Sloga“.

TV K3

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.