TV K3

android aplikacija

instaliraj

Savet bezbednosti UN o napadu na Siriju – oštra polemika Vasilija Nebenzje i Niki Hejli

Savet bezbednosti UN o napadu na Siriju – oštra polemika Vasilija Nebenzje i Niki Hejli

Na zahtev Rusije, Savet Bezbednosti Ujedinjenih nacija raspravlja o situaciji u Siriji posle vazdušnog napada SAD, Britanije i Francuske na ciljeve u toj zemlji.

17.40 – Sila je morala da se upotrebi kako bi se sačuvali životi, naglasila je britanska ambasadorka pri UN Karen Pirs, dodavši da Sirija nije uništila svo hemijsko oružje na šta se ranije obavezala.

17.35 – SAD su delovale u cilju da odvrati režim u Damasku od daljeg korišćenja hemijskog oružja. Slike mrtve dece u Dumi nisu “lažna vest”, rekla je američka ambasadorka pri UN Niki Hejli, poručivši Rusiji da preispita svoje prioritete.

17.25 – Nebenzja ističe da su naučna postrojenja na koju je izvršena napad služila da poboljšaju ekonomiju zemlje. Zar želite da vratite Siriju u kameno doba? Pre sukoba u Siriji, ona je važila za jednu od najrazvijenijh zemalja Bliskog istoka, naglasio je ruski ambasador.

17.20 – SAD čini katastrofalnu situaciju u Siriji još gorom, razarajući sistem međunarodonog prava kao što je to bio slučaj u bivšoj Jugoslaviji, Libiji i Iraku, rekao je ambasador Rusije pri UN, Vasilij Nebanzja.

17.15 – Generalni sekretar UN Antinio Guteres rekao je da tvrdnje u hemijskom napadu u Dumi treba da ispita tim stručnjaka Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), čiji se tim veća nalazi na terenu.

17.10 – Pozivnom da predstavnik Sirije pristupi sednici počeo je sastanak Saveta Bezbednosti UN o situaciji u Siriji.

Moskva je predložila nacrt rezolucije, u koju je Rojters imao uvid, gde se osuđuje “agresija SAD i njenih saveznika na Siriju i kršenje međunarodnog prava i Povelje UN”.

U diplomatskim krugovima veruju da je malo verovatno da će nacrt rezolucije dobiti minimum od devet glasova, koliko je potrebno da bi se SAD, Francuska i Britanija primorale da ulože veto.

Za usvajanje rezolucije potrebno je najmanje devet glasova i da nijedna od pet stalnih članica tog petnaestičlanog tela tj. Rusija, Kina, Francuska, Britanija ili SAD ne ulože veto.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov snažno je osudio napad, oceniviši ga neprihvatljivim i nezakonitim.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je ranije danas da sadašnja eskalacija situacije oko Sirije ima razoran uticaj na celokupan sistem međunarodnih odnosa.

Sa druge strane, američki predsednik Donald Tramp je poručio da je napad na Siriju, koji je izveden prošle noći, “bio savršen i da je nije mogao biti bolji”.

Nemačka kancelarka Angela Merkel kao i većina zapadnih zemalja uključjući i čelnike EU pozdravili su napad, dok su osude stigle i iz Kine i Irana.

Izvor RTS

Komentarišite

Your email address will not be published.