TV K3

android aplikacija

instaliraj

Sarajevo: Stope rasta izvoza i uvoza nisu dovoljne za ekonomski rast BiH (VIDEO)

Sarajevo: Stope rasta izvoza i uvoza nisu dovoljne za ekonomski rast BiH (VIDEO)

BiH je u prvih šest mjeseci 2019 . godine ostvarila ukupan izvoz od šest milijardi a uvoz od skoro 10 milijardi KM. Spoljno trgovinski deficit BiH povećan je za 12 posto odnosno iznosi četiri milijarde KM.

Ovakve stope rasta izvoza i uvoza nisu dovoljne za ekonomski rast i razvoj BiH. Za ekonomski rast nepohodne su povećane investicije, reforme i standardi EU kojima bi bilo otklonjeno sadašnje zaostajanje u odnosu na većinu evropskih zemalja.

Najznačajniji partner u spoljotrgovinskoj razmjeni BiH je EU sa kojom učestvujemo sa 73,7 odsto izvoza i 68,2 odsto uvoza . Na tržištu CEFTE najviše uvozimo iz Hrvatske ,Srbije ,Slovenije i Njemačke.

Najznačajniji partner EFTA je Švajcarska a u tkz . ostalim tržištima ili trećim zemljama trgujemo sa Turskom i SAD .U prvih šest mjeseci ove godine zabilježen je pad izvoza u Tursku, SAD, Kinu i Rusiju.

Drvni sektor u BiH ostvaruje suficit ali je primjetan i pad izvoza u agroindustriji ,tekstilnoj industriji i drvnom sektoru što je vezano za pad industrijske proizvodnje i nedostatak radn snage.

Za ekonomski rast u BiH nepohodne su povećane investicije efikasnije reforme i rad po standardima EU kojima bi bilo otklonjeno sadašnje zaostajanje u odnosu na većinu evropskih zemalja.

(TV K3)

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.