TV K3

android aplikacija

instaliraj

Sana se izlila u centru Prijedora – FOTO

Sana se izlila u centru Prijedora – FOTO

Rijeka Sana izlila se danas u Prijedoru iz korita, a poplavljen je i dio centra grada.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković proglasio je jutros prvi stepen pripravnosti-stanje redovne odbrane od poplava na području grada, budući da je vodostaj rijeke Sane iznosio 428 centimetra, što predstavlja kritični nivo vodostaja s tendencijom daljeg rasta, jer je intenzivno topljenje snijega na slivnom području vodotoka ove rijeke.

Iz Odsjeka Civilne zaštite saopšteno je da je postojeći nivo vodostaja rijeke Sane uzrokovao zaplavljivanje oko 80 stambenih objekata u naselju Tukovi, Raškovac i Brezičani i velikog dijela poljoprivrednih površina u tim mjesnim zajednicama, a došlo je i do presjecanja puta Prijedor-Bišćani.

“Vodostaji rijeka Gomjenice i Miloševice su ispod kritičnog nivoa i ne ugrožavaju stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka”, navodi se u saopštenju.

Proglašenje prvog stepena pripravnosti-stanje redovne odbrane od poplava na području grada Prijedora obavezuje sve nadležne institucije da preduzmu mjere zaštite i spasavanja stanovništva i materijalnih dobara na područjuma koja su ugrožena poplavom.

“Obavezuju se svi subjekti zaštite i spasavanja da i vlastite kapacitete i sredstva stave u stanje pripravnosti i da ih prema ukazanim potrebama, na zahtjev Gradskog štaba za vanredne situacije Prijedora, stave u funkciju zaštite i spasavanja stanovništva u ugroženim područjima”, navodi se u zaključku gradonačelnika o proglašenju prvog stepena pripravnosti.

Preduzeću “Vodovod” Prijedor naređeno je da preduzme mjere pojačanog hlorisanja i druge neophodne sanitarno-tehničke mjere, s obzirom na potencijalnu opasnost prodora plavnih voda u izvorište.

Obavezuju se Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Prijedor i preduzeće “Vodovod” da preduzmu potrebne mjere nadzora i sprovođenja higijensko-epidemioloških mjera radi obezbjeđenja higijenski ispravne vode za piće na području grada.

Odsjek za Civilnu zaštitu je, prema današnjoj naredbi gradonačelnika Prijedora, zadužen da prati stanje vodostaja rijeke Sane na terenu i da po potrebi blagovremeno predlaže preduzimanje potrebnih mjera zaštite i spasavanja.

U opštini Srbac rijeka Sava je ispod kote redovne odbrane od poplava i zaplavila je tri domaćinstva i mjestu Bajinci-Gaj. Nema ugroženih ljudskih života.

Rijeka Sana izlila se u Blagaju, zbog čega se saobraćaj ne odvija na potezu Blagaj-Vitasovci i Blagaj-Radomirovac.

Sava u Kozarskoj Dubici je 16 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplave.

U Novom Gradu rijeka Una je 11 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava i na snazi je redovna odbrana od poplava, ali nema izlivanja.

Una je u Kostajnici iznad kote redovne odbrane od poplava.

“Vodostaj većih rijeka na sjeverozapadu Republike Srpske su u porastu”, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite, koja se poziva na podatke operativno-komunikacijskih centara i Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Republička uprava Civilne zaštite Republike Srpske saopštila je da prati prognozu Republičkog hidrometeorolškog zavoda, motri situaciju i preduzima mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti.

SRNA

Komentarišite

Your email address will not be published.