Šajkaš: Djeca imala kolektivnu psihosomatsku reakciju

February 21, 2015, 9:34 am

Prethodnih dana, kako je rečeno, prikupljene su pisane izjave iz svih relevantnih institucija koje su bile uključene prilikom reagovanja na kriznu situaciju u ovoj školi, uključujući i Institut za javno zdravlje, bolnicu, policiju, prosvjetnog inspektora i prosvjetnog savjetnika.

– Došli su do zajedničkog zaključka da nije bilo nikakvog toksina, a ljekari koji su uključeni u liječenje djece i kriznu situaciju potvrdili su da se radi o kolektivnoj nesvjesnoj psihosomatskoj reakciji učenika, navode u Ministarstvu prosvete.

Djeci je pozlilo 10. februara, nakon čega su odmah prevezeni u bolnicu a dio njih je i zadržan ali je odmah isključena mogućnost trovanja đaka gasom i hranom.

Epidemiolog Zoran Radovanović ubrzo nakon tog događaja rekao je da je slučaj “trovanja” u stvari “udžbenički primjer epidemije masovne histerije”.

– Doživio bih najveće iznenađenje u svom dugom životu ako ovo nije slučaj masovne histerije. Ne postoji nijedan toksin, otrov u medicini, koji izaziva simptome o kojima slušamo posljednja dva dana. Јednoj djevojčici je pozlilo i odjednom 17 ostale djece pada u nesvijest, a nastavnici koji su pritrčali da pomognu nisu imali nikakve simptome i tegobe, rekao je Radovanović ranije medijima.

Djeca OŠ “Isidora Sekulić“ danas su se, nakon višednevne pauze, vratila na nastavu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *