Raste podrška Makronovoj stranci

Raste podrška Makronovoj stranci

Podrška novoj stranci centra francuskog predsjednika Emanuela Makrona raste uoči parlamentarnih izbora u Francuskoj u junu, pokazuje najnovije istraživanje.

Makronova stranka “Republika u pokretu”, zajedno sa saveznicima, mogla bi da osvoji najveć broj glasova u prvom krugu izbora za francusku Nacionalnu skupštinu 11. juna, rezultati su istraživanje javnog mnijenja Haris Interaktiv.

Za Makronovu stranku planira da glasa 32 odsto od 4.600 ispitanika, pokazuju rezultati istraživanja.

To je tri odsto više nego u sličnom istraživanju javnog mnjenja sprovedenom 11. maja i šest odsto više nego u anketi sprovedenoj 7. maja, na dan kada je Makron pobijedio liderku ekstremne desnice Marin Le Pen u trci za francuskog predsjednika.

Makron (39), koji je pobijedio mimo tradicionalne političke podjele na ljevicu i desnicu u francuskoj politici, povjerio je ministarska mjesta u svojoj vladi konzervativcima, socijalistima i političkim pridošlicama, postavivši kabinet bez presedana, svih boja, kako bi nadišao podjele i dobio što širu podršku, prenio je Indeks.hr.

Po francuskom izbornom zakonu, ako nijedan kandidat na izborima ne osvoji apsolutnu većinu u prvom krugu glasanja za Nacionalnu skupštinu, vodeći kandidati ulaze u drugi krug koji će se održati 18. juna.

Izvor: Indeks

 

Komentarišite

Your email address will not be published.