Pune 142 godine Nevesinjska olimpijada okuplja najsnažnije i najvještije

August 14, 2017, 6:56 am

U Nevesinju se održava 142. Nevesinjska olimpijada, koja njeguje tradicionalne sportske discipline, a sat kao da je stao u nekim davnim vremenima.

Borba vitezova na Nevesinjskom polju i ove godine okupila je nekoliko hiljada posjetilaca i oko 1.000 učesnika. Gorostasi su na Bratačkom lugu odmjerili snage. Jedni su se uzdali u taktiku, drugi u snagu i težinu, a treće je poslužila sreća.

Na pitanje – šta je najvažnije u njegovoj disciplini, Luka Parežanin, učesnik iz Bileće, odgovara:

“Pa, najvažnija je luda pamet. Skoči, pa šta ti Bog da.”

Pune 142 godine ova hercegovačka manifestacija okuplja najsnažnije iz cijelog regiona. Neki od učesnika prešli su kilometre da bi pokazali šta znaju. Poljem su se danas prošetali kršni Hercegovci i Crnogorci, krajiški vitezovi, ali i vješti Vojvođani.

“Nas 12 teški smo oko tonu i 500 kilograma. Ali, težina nije presudna, ima tu i tehnike”, kaže Željko Kucalović iz banjalučkih “Krajiških vitezova”, takmičar u nadvlačenju konopca.

“Ovdje je konkurencija najjača. To mi presuđuje i to me tjera da više skočim”, rekao je Radovan Grozdanić, učesnik iz Danilovgrada.

“Na Nevesinjsku olimpijadu sigurno dolazim već 6-7 godina i imam mnogo medalja iz Nevesinja. Većina su nevesinjske medalje”, kaže Aleksandar Krajišnik, učesnik iz Prigravice.

Nagradni fond ovogodišnje Nevesinjske olimpijade je oko 30.000 maraka, raspodjeljenih u više od 20 disciplina. Prvi ljudi Nevesinja kažu da organizovati ovako nešto nije lako, a najveći problem upravo su pare.

“Za prošlu olimpijadu bivša vlast je potrošila bilizu 100.000 maraka, a mi smo ove godine planirali 50.000 KM. Ne znam da li će nam biti dovoljno, vjerovatno ćemo jednim dijelom probiti, ali mislim da ćemo se pokriti sa nekih 60.000 maraka”, kaže Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje.

Najviše pažnje posjetilaca privlače trke konja. Neki vole vidjeti i borbu gorostasa, teških i do 180 kilograma, a neki su ipak došli da se opuste u nekom od šatora.

Tradicija Nevesinjske olimpijade duža je od vijeka. Ovogodišnju 142. olimpijadu otvorila je premijerka Srpske Željka Cvijanović, a manifestaciju je posjetio i prvi čovjek SDS-a Vukota Govedarica.

Već 142 godine Nevesinje je u danima Olimpijade centar Hercegovine. Tako je i ove godine. Na Bratački lug došao je veliki broj gostiju iz svih krajeva.

 

(ATV)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *