Protest ispred zgrade OHR u Sarajevu: Od Šmita traže da zabrani Dodiku političko djelovanje (VIDEO)

October 25, 2021, 8:45 am

Na protestima ispred zgrade OHR u Sarajevu okupila se manja grupa građana. Od Šmita traže da reaguje i zaštiti ustavno-pravni poredak BiH.

Okupljeni su  rekli da je čin člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da dovede harmonikaša u svoj kabinet prelio čašu i da su odlučili da izađu na ulice i dignu svoj glas povodom aktuelne političke situacije, piše Kliks.

Putem transparenata građani poručuju “Herr C. Schmidt ili radit ili odlazite”, “Ukinite primanja svima koji ne dolaze na posao u državne institucije”, “Ustav (država) BIH i Njemačke se jednako moraju poštovati”…

Demonstranti, njih nekoliko desetina, danas ispred kancelarije visokog predstavika od Kristijana Šmita traže i zabranu političkog djelovanja za člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednicu RS Željku Cvijanović, predsjednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića.

Jedan od organizatora protesta Suad Đozić potvrdio je da će predstavnici ove grupe građana danas imati sastanak s predstavnicima OHR-a koji su ih obećali primiti.

Sejda Ćatić, jedna od organizatora, smatra da je vrijeme da građani izađu na ulice i kažu konačno “dosta” svim manipulacijama.

– Visoki predatavnik međunarodne zajednice ima moć da smijeni političare koji rade na rušenju ustavno-pravnog poretka – navela je ona.

Na protestima se pojavio i Miro Lazović koji je kazao da i manji broj građana treba da bude poruka OHR-u da poduzme određene korake.

– Poruke koji će otići s ovoga mjesta trebaju zabrinuti visokog predstavnike i međunarodnu zajednicu – kazao je on.

Kaže da međunarodna zajednica treba biti puno aktivnija i da visoki predatavnik se ne treba libiti ni bonskih ovlaštenja ako bude potrebno.

(klix.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *