TV K3

android aplikacija

instaliraj

Prnjavorski Ukrajinci proslavili slavu

Prnjavorski Ukrajinci proslavili slavu

Ukrajinci Opštine Prnjavor danas proslavljaju svoju slavu, Prebraženje Gosopodnje. U istoimenom hramu služena je sveta liturgija koju je predvodio Ordinarij Križevačke eparhije Milan Stipić, a proslavu je obilježio prigodan kulturno-umjetnički program, kao i ručak za sve goste.

U crkvi Preobraženja Gospodnje okupili  su se brojni vjernici. Nekoliko dana prije proslave duhovno su se pripremali da bi se danas, ispovjedili i pričestili na svoj praznik. Ukrajinci grkokatoličke crkve došli  su se iz svih krajeva svijeta, a bilo je i onih koji su dopuovali iz matice.

Orel Zakaljuk, paroh crkve Preobraženja Gospodnjeg kazao je ovo okupljanje dosta znači i da Ukrajinci od ovog okupljanja imaju najviše duhovne koristi.

„Svaka ukrajinska zajednica ima crkvu oko koje se okuplja, a svaka crkva ima svoju slavu. I upravo zato Ukrajinci iz Prnjavora obilježavaju ovu slavu“, kazao je Zakaljuk.

Stefan Plančak koji živi i radi u Kanadi rekao nam je da mu dosta znači što je ponovo u rodnom kraju i što je okružen svojim sunarodnicima.

Priprema za slavu  ujedno je pratila i ljetnja škola „Andrija Šepticki 2019.“ na kojoj je omladina  učila o ukrajinskoj istoriji, kulturi i geografiji. Škola se održava po jubilarni 20. put, a okupila je oko 30 mladih Ukrajinaca iz cijele Republike Srpske.

Ukrajnci su uživali i uz prigodan kutruni umjetnički program koji su pripremile folklorne sekcije, a održana je i predstava na kome je prikazan život i djelo mučki ubijenog ukrajinskog sveštenika Emilijana Kovča, koji je proglašen za sveca.

TV K3

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.