TV K3

android aplikacija

instaliraj

Prnjavorski Ukrajinci proslavili slavu

Prnjavorski Ukrajinci proslavili slavu

Ukrajinci Opštine Prnjavor danas proslavljaju svoju slavu, Prebraženje Gosopodnje. U istoimenom hramu služena je sveta liturgija koju je predvodio Ordinarij Križevačke eparhije Milan Stipić, a proslavu je obilježio prigodan kulturno-umjetnički program, kao i ručak za sve goste.

U crkvi Preobraženja Gospodnje okupili  su se brojni vjernici. Nekoliko dana prije proslave duhovno su se pripremali da bi se danas, ispovjedili i pričestili na svoj praznik. Ukrajinci grkokatoličke crkve došli  su se iz svih krajeva svijeta, a bilo je i onih koji su dopuovali iz matice.

Orel Zakaljuk, paroh crkve Preobraženja Gospodnjeg kazao je ovo okupljanje dosta znači i da Ukrajinci od ovog okupljanja imaju najviše duhovne koristi.

„Svaka ukrajinska zajednica ima crkvu oko koje se okuplja, a svaka crkva ima svoju slavu. I upravo zato Ukrajinci iz Prnjavora obilježavaju ovu slavu“, kazao je Zakaljuk.

Stefan Plančak koji živi i radi u Kanadi rekao nam je da mu dosta znači što je ponovo u rodnom kraju i što je okružen svojim sunarodnicima.

Priprema za slavu  ujedno je pratila i ljetnja škola „Andrija Šepticki 2019.“ na kojoj je omladina  učila o ukrajinskoj istoriji, kulturi i geografiji. Škola se održava po jubilarni 20. put, a okupila je oko 30 mladih Ukrajinaca iz cijele Republike Srpske.

Ukrajnci su uživali i uz prigodan kutruni umjetnički program koji su pripremile folklorne sekcije, a održana je i predstava na kome je prikazan život i djelo mučki ubijenog ukrajinskog sveštenika Emilijana Kovča, koji je proglašen za sveca.

TV K3

Komentarišite

Your email address will not be published.