Prnjavor: Zbog rekonstrukcije javne rasvjete glavna ulica i trg bez osvjetljenja (FOTO, VIDEO)

Prnjavor: Zbog rekonstrukcije javne rasvjete glavna ulica i trg bez osvjetljenja (FOTO, VIDEO)

Zbog rekonstrukcije javne rasvjete, koja je počela protekle sedmice, u narednih najmanje sedam dana, glavna prnjavorska ulica Svetog Save i Trg srpskih boraca, neće bito osvjetljene. Ovo je saopšteno iz Odjeljenja za stambeno – komunalne poslove opštine Prnjavor.

Rekonstrukcija javne rasvjete, odnosno zamjena 53 rasvjetna tijela započela je protekle sedmice. Rekonstrukciju izvodi firma “ABC Solution” iz Banja Luke na osnovu ugovora potpisanog sa opštinom Prnjavor. Neočekivano, nakon početka rekonstrukcije ustanovljeno je da će glavna ulica i trg u određenom trenutku morati ostati bez osvjetljenja. Zašto, objasnio je načelnik Odjeljenja za stambeno – komunalne poslove opštine Prnjavor.

– Očekivanje je bilo da to možemo uraditi a da ne ostavljamo dio glavne ulice u mraju, ali prilikom otkopavanja kolovoznih temelja, došlo se do aključka da se mora uraditi izdizanje temelja kako bi sačuvali kolovoznu konstrukciju. Očekivalo se da su temelji u samoj asfaltnoj površini, ali došlo se do zaključka da su oni u kolovoznoj konstrukciji, u tamponu, i iz tih razloga prilikom prodiranja vode u zimskom periodu došlo bi do otvaranja udarnih rupa, rupa u trotoaru – objasnio je Dalibor Preradović, načelnik Odjeljenja za stambeno – komunalne poslove opštine Prnjavor.

A bi izbjegli oštećenja, objašnjavaju u nadležnom Odjeljenju, moraju izdići temelj, koji će zapravo biti betoniran. Potrebno je, kažu, sačekati da beton očvrsne, pa tek onda postaviti stubove javne rasvjete. Iz tih razloga, javna rasvjeta će biti isključena na obe strane glavne ulice i trgu. Iz tehničkih razloga nemoguće je, kažu u odjeljenju, uraditi drugačije.

– Tehničko rješenje je takvo da su svi spojeni na isto upravljačko mjesto i onda nemamo mogućnosti za parcijalno rješenje, odnosno da jednu stranu isključimo a drugu ne. Ili mora svjetliti sve ili ne može svijetliti ništa. Nije poželjno ni da kablove ostavimo u naponskom stanju zbog bezbjednosti građana – kaže Preradović.

U Odjeljenju vjeruju da prekid rasvjete ne bi trebao da traje duže od sedam dana, ukoliko vremenski uslovi dozvole radove. Na građane apeluju za strpljenje i oprez.

– Zamolio bih građane da, prilikom montaže novih stubova, izbjegavaju na tom ddijelu korišćenje pakinga da se slučajno ne bi desilo da stub javne rasvjete padne i na nečije vozilo i ošteti ga. Prilikom postavlanja stubova javne rasvjete moguće su privremene obustave saobraćaja u trajanju od desetak minuta iz bezbjednosnih razloga – objašnjava Preradović.

U Odjeljenju kažu da nema potrebe za potpunim zatvaranjem saobraćaja u glavnoj ulici, jer se radovi izvode na trotoaru i nema otvorenih „rovova“ u kojima se izvode radovi, a koji bi predstavljali opasnost po građane.

 

(TV K3)

 

Komentarišite

Your email address will not be published.