Prnjavor- Proizvodnja šipka u Donjim Štrpcima (VIDEO)

October 29, 2017, 1:00 pm

Proizvodnja „domaćeg“ šipka, u narodu poznatog i kao šipurak, divlja ruža, divlji šipak, pasja drača ili šepurika, takođe i po čajevima i džemu od plodova divljeg šipka, na ovdašnjim prostorima je nepozanata, pa čak i nevjerovatna ideja.

Međutim, zahvaljujući pojedincima koji imaju želju i volju da se oprobaju u tom poslu, za nekoliko godina, upravo takva ideja mogla bi da da velike rezultate.

Jedan od tih pojedinaca je I Rade Kovjanić iz Donjih Štrbaca kod Prnjavora.

Neuobičajno i rijetko na nasim prostorima-uzgoj šipka porodicu je Kovjanić iz sela Štrpci kod Prnjavora izdvojio bas zbog njihove originalne ideje.

Da započnu nešto što niko do sad nije.Da li su bili uspješni u svojoj zamisli, provjerićemo sledece godine, jer tad će šipurak dostići svoju punu rodnost.

Stručnjaci kažu da je sadnju potrebno obaviti po mogućnosti u jesen ili tokom zime, ako to dozvoljavaju vremenski uslovi, a izbegavati kasnu proljetnu sadnju, jer tada je  kasniji porast znatno slabiji.

Trebalo bi ga saditi na metar razmaka između sadnica i na dva i po – do tri metra razmaka između redova.

Specifičnost mu je ta da daje plodove na jednogodišnjim izdancima koji rastu iz dvogodišnjih i trogodišnjih grana, i tako u krug.

Iz tog razloga potrebno je orezivati suvišne jednogodišnje i dvogodišnje izdanake, kako bi se obezbedio optimalan rod.

Olakšavajuća okolnost mu je što mnogo ne bira mjesto na kom će izrasti ali kod plantažnog uzgoja ,pravila će ipak morati ispoštovati.

Iako se nepravdno i sam ubraja u korovske biljke, i šipurak je podložan bolestima.

Pored nestasnih srna, šipurak mogu povrediti i štetni insekti koji napadaju izdanke, pupoljke i lišće.Tu su i bolesti poput plijesni i čađavosti.

Ipak je to skromna biljka koja ne zahtjeva puno toga. Ali,koliko joj date, toliko će i ona vama, pa i više, priča Kovjanić.

Dosadašnja praksa je pokazala da je uzgoj šipka i te kako isplativ.

Korov koji svugdje raste, poput nane i kamilice…ali kad ga kultivišete i upotrijebite prema njegovoj svrsi, uživaćete u svim blagodetima koje priroda pruža.

Ako je do posla, najviše ga je u jesen, jer je šipak jesenja biljka-najbolje ga je saditi na jesen ali i brati.

Pored, sad još uvijek, eksperimetalnog uzgoja šipka, Kovjanići su jedna prava poljoprivredna porodica, jer uzgajaju i muzne krave, siju, obrađuju zemlju i suočavaju se sa svim i dobrim i lošim stranama teškog i zahtjevnog seoskog posla.

Povoljne vremenske prilike naši poljoprivrednici izdašno koriste da pozavršavaju sve poslove, kojih sad, u jesen ima najviše, počev od sjetve, sadnje kao i priprema za predstojeći zimski period.

Kakav će biti, da li kao prošli, mi pouzdano ne znamo ali pravog domaćina i dobrog poljoprivrednika, ni 40 dana minusa, neće iznenaditi.

https://youtu.be/vsZvNFNtVZI?t=893

TV K3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *