Prnjavor: Obilježena godišnjica početka ustanka u Drugom svjetskom ratu (FOTO/VIDEO)

October 17, 2020, 1:10 pm

U okviru obilježavanja istorijskih datuma iz Naordno-oslobodilačkog rata od 1941 do 1945.godina, na Planini Ljubić obilježen je Dan formiranja 14. Srednobosanske narodno-oslobodilačke udarne brigarde kao i formiranje prve prnjavorske partizanske čete.

Ovaj događaj organizovan je od starne Opštinskog odbora SUBNOR-a Prnjavor koji su zajedno sa poštivaocima NOB-a položili vijence na spomen obilježju na mjestu Ravno Brdo na planini Ljubić.

Preživjeli borci ali  i potoci prisjetili su se tih slavnih dana kada su prkosni i hrabri Prnjavorčani tokom oktobra.1941.godine, sa motivom i željom da oslobode svoj kraj od terora okupatora, krenuli u formiranje prve partizanske čete.  Bili su to ponosni dani slave i stradanja kaže Žarko Kovačević koji je kao petnaestogodišnjak pristupio u tog oktobra u prnjovrsku četu.

Prnjavorska četa koja je kasnije prerasla u odred 17.oktobra.1943.godine se našla u sastavu 14. srednjobosanske udarne brigade a taj događaj obilježava se već četiri godine naglašeno je iz Opštinskog odbora SUBNOR-a Prnjaovor.

Radonjić navodi da je obaveza potomaka ali i svih budućih naraštaje da vode brigu o borcima NOB-a koji su žrtvovali svoj život u bespoštednoj borbi za slobodu.

Četrnaesta srednjobosanska NO udarna brigada je formirana prema direktivi Štaba 1. bosanskog NOU korpusa koja je u to vrijeme djelovala na području srednje Bosne. Ratni put ove brigrade bio je ogroman a o tome govori da je oslobodila mnoga mjesta kao što su: Doboj, Teslić, Tešanj, Derventa i Banja Luka. Medaljom za hraborost nagrađeno je 86 boraca ove brigade.

TV K3

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *