TV K3

android aplikacija

instaliraj

Prnjavor- Farma krava Babić u Gornjim Štrpcima (VIDEO)

Prnjavor- Farma krava Babić u Gornjim Štrpcima (VIDEO)

Opština  Prnjavor već godinama slovi za lokalnu zajednicu sa skoro najvećim brojem uzgajivača muznih krava u RS. Jedan od njih je i domaćin Boro Babića iz Gornjih Štrbaca kod Prnjavora, koji zajedno sa svoja dva sina, na svom imanju uzgaja oko 50 muznih grla.
Iako mladi danas mahom odlaze i sele u urbanije sredine, nasljednici domaćina Bore Babića iz zaseoka Muse u Gornjim Štrpcima, odlučili su ostati na porodičnom imanju i nastaviti desetogodišnju tradiciju uzgoja muznih krava. Posla kako kažu ima svakoga dana, jer je prije svega potrebno obezbijediti prehranu za veliki broj stoke. Troškova ima dosta, a truda mnogo, zemljišta na ovom području nisu baš najpovoljnija, a cijene sjemenskog materijala nam nisu jeftine, priča Marko Babić. Dodae da su jesenji radovi ipak privedeni kraju.

Uzgojem muznih krava porodica Babić aktivno se bavi već 10 godina. Napornim trudom i radom, danas su do zavidnog broja grla.

Ono čime se svakako bave jeste  muža i prodaja mlijeka. Sarađuju sa mljekarom 99 iz Gradačca, a dnevno isporuče oko 1000 do 1100 litara mlijeka. Obzirom da se već deceniju bave ovim poslom, sada već imaju dosta iskustva, ali svaki dan nosi nove izazove kaže Marko.

Tokom proteklog ljeta na poljoprivrednima parcelama porodice Babić bile su zasijane ogledne sorte hibridnog kukuruza.

Babić kaže da je zadovoljan opštinskim i republičkim podsticajem za poljoprivredne proizvođače, međutim dodaje da resorno ministarstvo nije dovoljno posvećeno ovoj djelatnosti stočarstvu i proizvodnji mlijeka.
Iako situaciju na selu ne smatra najpovoljnijom za život, prije svega zato što mladi ljudi koji bi se bavili poljoprivredom nemaju naročitih povoljnosti i podrške od strane nadležnih institucija, Marko svoju porodicu nastavlja graditi na selu u gornjim Štrpcima.

Ipak porodica Babić pokazuje da se trud i rad itekako isplate, te da život na selu nije izgubio perspektivu.

TV K3

 

Komentarišite

Your email address will not be published.