TV K3

android aplikacija

instaliraj

Preminuo Umberto Eko

Preminuo Umberto Eko

Italijanski pisac i filozof Umberto Eko preminuo je u petak uveče u 84. godini. Porodica čuvenog pisca, najpoznatijeg po romanima “Ime ruže” i “Fukoovo klatno”, saopštila je samo kratko da je Eko preminuo kod kuće, ne navodeći više detalja.

Za svoj prvi roman “Ime ruže”, koji je napisao 1980. godine, Eko je osvojio niz nagrada, a roman je preveden na 47 jezika i prodat je u više od 30 miliona primjeraka. Samo u Italiji prodato je više od sedam miliona kopija. Roman je svojevremeno francuski “Le Monde” uključio u listu 100 najznačajnijih knjiga 20. vijeka, a prema njemu je francuski režiser Žan-Žak Ano 1986. snimio istoimeni triler s Šonom Konerijem i Kristijanom Slejterom u glavnim ulogama. Renome jednog od najvećih svjetskih pisaca na prelazu dva vijeka potvrili su i romani “Fukoovo klatno”, “Ostrvo dana pređašnjeg”, “Baudolino”, “Tajanstveni planem kraljice Loane” i “Praško groblje”, “Nulti broj”…

Eko je i autor brojnih eseja i knjiga iz teorije umjetnosti, lingvistike i semiotike. Osim toga, pisao je i književnu kritiku i knjige za djecu. – Ja sam filozof. Romane pišem samo vikendom – rekao je jednom. Eko je važio za ovrsnog poznavaoca istorije i umjetnosti srednjeg vijeka, a bio je i osnivač Odsjeka za medijske studije na Univerzitetu San Marina i univerzitetski profesor u Bolonji. Rođen je 5. januara 1932. godine u Alesandriji, u sjevernoj Italiji.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.