TV K3

android aplikacija

instaliraj

Predsjednik parlamenta Čilea rekao da ne zna na koji način delegacija Kosova prisustvuje Generalnoj skupštini

Predsjednik parlamenta Čilea rekao da ne zna na koji način delegacija Kosova prisustvuje Generalnoj skupštini

Čile nije poslalo posebnu pozivnicu vlastima u Prištini za učešće na godišnjoj skupštini Interpola koja se ove godine održava u Santjagu, kaže predsjednik parlamenta Čilea Ivan Flores Garsija, koji je istakao da je to jutros potvrdio i sa čileanskim ministrom unutrašnjih poslova.

– Čile je uputio pozivnicu Srbiji – rekao je on prije vesti da je Priština, nakon što je utvrdila potencijalni broj zemalja koje bi glasale za njen prijem u Interpol a koje je bilo na dnevnom redu Generalne skupštine, povukla svoj zahtjev za prijem u ovu organizaciju.

Kako je naveo, “Čile ostaje pri stavu o podršci teritorijalnom integritetu Srbije, koju vidimo kao jedinstvenu zemlju”, istakavši da se Čile pridržava međunarodnog prava i Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

– Kosovu nije upućen poziv iz Čilea, jer je Čile uvijek vodilo koherentnu politiku. Ne znam prosto na koji način delegacija Kosova prisustvuje Generalnoj skupštini – objašnjava Garsija, i navodi da su mu i iz vlade i drugih nadležnih organa u Čileu potvrdili da direktan poziv Prištini nije upućen sa ovih adresa.

Komentarišući dijalog Beograda i Prištine i njegovo ponovo pokretanje, Garsija je rekao da je pozicija njegove zemlje uvijek bila, bez obzira da li se radi o vlastima u različitim zemljama koje su naklonjene ljevici ili desnici, da treba insistirati na dijalogu i na mirnom rješavanju kriza i konflikata.

Foto: Promo

– To je zato što dijalogom mogu da se spriječe veće nesreće koje mogu da dovedu do oružanih sukoba, što je nešto najgore što može da se desi – naglasio je predsjednik parlamenta Čilea.

Govoreći o aktuelnom stanju međunarodnog prava, njegovom poštovanju kada je riječ o velikim silama i malih zemalja, Garsija smatra da mora da se insistira na njegovom poštovanju posebno u današnjem globalnom svijetu, koji je suočen sa velikim izazovima, ratnih konflikata, velikim brojem izbjeglica, porastom delinkvencije u svijetu…

– Sve su to stvari koje su veliki izazovi pred međunarodnom zajednicom, a u tom smislu, sa jedne strane Ujedinjene nacije, a sa druge Interparlamentarna unija, imaju veliku ulogu. UN koje okupljaju vlade svih država, a IPU koja uspostavlja saradnju između parlamenata – objašnjava Garsija.

Komentarišući ulogu međunarodnog prava i njegovo tumačenje u rješavanju kosovskog problema, Garsija kaže da mora da se insistira na osnovnim postulatima međunarodnog prava, odnosno prava na autonomiju, teritorijalni integritet i nezavisnost država.

– To znači da druge zemlje ne bi trebalo da se miješaju u unutrašnje stvari zemalja, osim ukoliko ne dođe do kršenja osnovnih ljudskih prava. Dakle, danas u svijetu imamo dva tasa koja su podjednako važna, s jedne strane međunarodno pravo, a sa druge, jako važnu stvar, a to je poštovanje osnovnih ljudskih prava – zaključio je Garsija.

Tanjug

Foto: Interpol/RAS Srbija

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.