TV K3

android aplikacija

instaliraj

Potvrđen doping u američkoj atletici, suspendovan “Najkijev” trener

Potvrđen doping u američkoj atletici, suspendovan “Najkijev” trener

Američka atletika dugo je bila pod tamnim oblakom sumnje o sistematskom dopingu, a nakon skandala u kojem je razotkriven jedan od najpoznatijih trenera, ovaj sport u Sjedinjenim Američkim Državama je snažno uzdrman. U celu priču uključena je i kompanija “Najki”, čiji atletski program je vodio ozloglašeni Alberto Salazar.

Direktor Američke antidoping agencije (Usada) Trevis Tajgart izneo je šokantne tvrdnje o Salazaru, za koga je naveo da je “koristio sportiste kao laboratorijske životinje”.

Usada je na četiri godine suspendovala Salazara, bivšeg trenera olimpijskog šampiona Moa Faraha, zbog malverzacija u vezi sa dopingom i oduzela mu akreditaciju za Svetsko prvenstvo u Dohi.

“Sportisti nisu imali pojma. Morate shvatiti da oni nisu imali ideju šta se sa njima dešava, šta su dobijali i kolike doze. Jednoj sportistkinji su davali lek protiv tumora na materici iako nije imala tu bolest. Lagali su sportiste i koristili ih za eksperimente”, rekao je Tajgart i objasnio kako je sistem funkcionisao:

“Jednostavno bi im bilo rečeno da odu kod doktora, da moraju da ih slušaju i veruju im.”

Ova organizacija saopštila je je Salazar kažnjen zbog organizovanja i podstrekivanja na uzimanje zabranjenih supstanci kao šef kampa u kojem su se pripremali američki atletičari. Taj kamp nosio je naziv “Projekat Oregon” i bio je sponzorisan od giganta sportske opreme – kompanije “Najki”.

Istraga Američke antidoping agencije trajala je četiri godine, a sudski proces bez prisustva javnosti završen je nakon dvije.

RTS

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.