Potpisan protokol o saradnji u evrointegracijama

October 6, 2014, 10:35 am

Protokol su u Skupštini Srbije, nakon održane sjednica dva odbora, potpisali predsjednici ovih odbora Branislav Borenović i Aleksandar Senić.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Aleksandar Senić rekao je novinarima da će protokol podrazumijevati čvrstu saradnju dva odbora u pogledu evropskih integracija, u jačanju nadzorne uloge parlamenata, te da će se u okviru regionalne saradnje zajedno konkurisati za sredstva iz evropskih IPA fondova.

“Nadamo se da će ova saradnja doprineti što bržim integracijama i Srbije i BiH u EU i da ćemo prenositi jedni drugima svoja iskustva u tom procesu”, naveo je Senić.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srpske Branislav Borenović rekao je da je ovim protokolom trajno uspostavljena saradnja dva odbora za evropske integracije, te podsjetio da su IPA fondovi u velikom iznosu na raspolaganju u 2020. godini, odnosno više od 11 milijardi evra je na raspolanjanju zemljama zapadnog Balkana. “Mislimo da u prekograničnim projektima i drugim projektima možemo da dio sredstava usmjerimo i prema građanima Srbije i prema građanima Srpske posredstvom zajedničkih projekata”, istakao je Borenović.

Prema njegovim riječima, nastavlja se saradnja Republike Srpske i Srbije putem specijalnih paralelnih veza, a ovo je dobra prilika da se razmjenom iskustava i apliciranjem zajedničkih projekata za IPA fondove iskoristi to što je

Srbija lider evropskih integracija u regionu.

“Vrlo smo zadovoljni što imamo određena iskustva i u procesu pregovaranja, što Srbija uspješno provodi, i danas smo informisani da taj proces ide dobrim tokom i da do kraja godine Srbija očekuje da otvori dva poglavlja”, rekao je Borenović.

On je naveo da je to vrlo bitno, jer taj duh evrointegrisanja treba da iskoristi i Republika Srpska i BiH.

Predsjednici dva odbora će dogovarati metodologiju rada i termine sljedećih posjeta, a naredna posjeta biće parlamentu Republike Srpske i ići će po principu jednom u Banjaluci, jednom u Beogradu.

Član Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srpske Boris Jerinić rekao je da je ovo potvrda saradnje Srpske i Srbije i da svi treba da rade da ta saradnja bude na što većem nivou.

On je istakao da će iskustva koja ima Srbija kao lider u evropskim integracijama pomoći i Srpskoj da krene putem kojim je krenula Srbija.

“Sigurno je da svi građani u Republici Srpskoj prvo pogledaju prema Beogradu, koja je njegova zvanična politika i tu politiku prati i Srpska. Današnji potpis je obavezao sve buduće članove odbora za evropske integracije da rade na još boljoj saradnji i nadogradnji veza”, rekao je Jerinić.

On je naveo da i Srpska i BiH moraju da slijede put Srbije koja je daleko odmakla u evropskim integracijama i da je siguran da će u narednom periodu ta pozitivna iskustva koristiti i Srpskoj da se dođe do zajedničkog cilja, a to je članstvo u EU, i Srbije i BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *