Pošte Srpske a.d. sertifikovane po standardu ISO 27001:2013

August 8, 2023, 7:35 am

Pošte Srpske a.d. Banja Luka, jedan od vodećih poštanskih operatera u Bosni i Hercegovini, primile su sertifikaciju prema prestižnom međunarodnom standardu ISO 27001:2013 za sistem upravljanja sigurnošću informacija.
ISO 27001:2013 je međunarodni standard koji definiše zahtjeve za uspostavljanje, primjenu, održavanje i poboljšavanje sistema upravljanja sigurnošću informacija. Takođe, obuhvata zahtjeve za identifikaciju, analizu, vrednovanje rizika po sigurnost informacija kao i primjenu sigurnosnih mjera kako bi se rizicima efektivno upravljalo.

Direktor Miladin Radović je prilikom uručenja sertifikata naglasio da uvođenjem ovog standarda u poslovanje Pošte Srpske povećavaju nivo sigurnosti informacionog sistema, osiguravaju usklađenost sa zakonskim i regulatornim zahtjevima i povećavaju nivo svijesti zaposlenih o značaju sigurnosti informacija. Poseban cilj primjene ovog standarda jeste očuvanje i unaprijeđenje povjerenja korisnika naših usluga.

Dodjelom sertifikata za standard ISO 27001:2013 formalno je potvrđena posvećenost Pošta Srpske tome da kontinuirano provodi, prati, preispituje i unaprijeđuje mjere za očuvanje povjerljivosti, integriteta i dostupnosti informacija kojima se u Preduzeću raspolaže.

„U narednom periodu, zaključno sa krajem 2025. godine, očekuje nas dodatno usklađivanje sa novom verzijom ovog standarda ISO 27001:2022. Navedene aktivnosti će samostalno, vlastitim snagama i bez dodatnih troškova, realizovati naš ISMS tim zahvaljujući edukaciji i iskustvu stečenom u proteklom periodu“ – rekao je direktor Radović.

„Usklađivanje sa zahtjevima ovog standarda trajalo je dvije godine i te aktivnosti su provedene od strane ISMS tima Pošta Srpske i konsultantske kompanije. Rezultat napornog, posvećenog i profesionalnog rada na ispunjavanju zahtjeva standarda potvrđen je kroz uspješnu eksternu sertifikacionu provjeru od strane sertifikacijone kuće ,,DQS BH – BH cert’’ iz Sarajeva, koja je završena 08.06.2023. godine i nakon čega je uslijedila dodjela sertifikata. Na ovaj način Preduzeće se svrstalo u red rijetkih preduzeća u Bosni i Hercegovini, posebno u red rijetkih poštanskih operatera u regionu koji su sertifikovani prema ovom standardu“ – rekao je Ognjen Dragojević, rukovodilac Službe za informacionu bezbjednost u Poštama Srpske.

Pošte Srpske su od 2021. godine sertifikovane i po međunarodnom standardu za upravljanje kvalitetom ISO 9001:2015, tako da je ISO 27001:2013 drugi menadžment standard koji se uvodi u poslovanje. Ovim je pokazana opredijeljenost rukovodstva Preduzeća stalnom ulaganju u unaprijeđenje kvaliteta usluga, stvarajući time dodatne vrijednosti i garanciju korisnicima i poslovnim partnerima da su sigurnost, zahtjevi i očekivanja korisnika prioiritet poslovanja. U tom kontekstu, uvođenje i usklađivanje sa zahtjevima standarda ISO 27001:2013 predstavlja važan korak u nastojanjima da se kroz pridržavanje najviših standarda zaštite podataka, korisnicima pruži vrhunska i sigurna usluga.

S poštovanjem,

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *