TV K3

android aplikacija

instaliraj

Porodica zbog povećanja plate izgubila pravo na dječji dodatak

Porodica zbog povećanja plate izgubila pravo na dječji dodatak

Petočlana porodica izgubila je pravo na dječji dodatak jer njihov kućni budžet poslije povećanja plate od 30 KM za marku veći od dozvoljenog cenzusom.

Banjalučani Željko i Blaženka su nakon tri pokušaja vještačke oplodnje konačno dočekali lijepe vesti i dobili trojke. Porodica je nakon toga živjela od minimalca koji je muž zarađivao i dječjeg dodatka od 210 KM, koji im je, kaže majka, mnogo značio.

Međutim, sada su ostali bez toga. Nakon čuvenog povećanja plate za 30 KM, Željkov minimalac sada iznosi 420 KM, što znači da porodica po članu ima 84 KM primanja.

Sve bi to bilo u redu da ne postoji cenzus za ostvarivanje prava na dječji dodatak koji kaže da pravo na ostvarivanje dodatka za troje djece u porodici imaju oni koji imaju primanja do 82,95 KM po članu.

Da apsurd bude još veći, porodici je doplatak od kojeg su živjeli oduzet legalno, po zakonu i to zbog jedne marke.

– Kao i svakog septembra došla sa da produžim pravo na dječji dodatak i bila sam odbijena, jer naš kućni budžet prelazi primanja za 1,05 KM po članu, što znači da nas petero imao oko pet  KM više nego što je dozvoljeno. Sva djeca treba da imaju prava na dodatak, bez obzira na status roditelja – kaže Blaženka za Srpskainfo te dodaje je ovo sav apsurd naše države i da samo želi prava za svu djecu.

Blaženka kaže da ona nije usamljen slučaj, te da se ovo desilo 90 odsto porodica, koje su zbog skromnog povećanja plate prešle cenzus za marku ili dvije pa ostale bez dječjeg dodatka.

– Živjeli smo od minimalca i dječjeg doplatka već tri godine i tada je bilo teško jer djeca da bi bila čista, uredna i sita trebaju najmanje 1.000 KM mjesečno. Sada je postalo preteško i ovo je kap koja je prelila čašu u ovoj apsurdnoj zemlji – dodaje bijesna i razočarana majka.

Blaženka je ogorčena na zakon i sve nelogičnosti koje majkama uskraćuju pomoć, te je odlučila da neće odustati od prava koje je jedva ostvarila.

Na rješenju koje je Blaženka dobila, navedeno je da ima pravo žalbe Javnom fondu za dječju zaštitu, međutim oni na naša pitanja nisu odgovorili do kraja radnog dana.

Podsjećamo, prije tri godine Udruženje porodica sa četvoro i više djece Republike Srpske predalo peticiju sa oko 13.000 potpisa za ukidanje imovinskog cenzusa i da se donese odluka da baš svako dijete u RS ima pravo na dječji dodatak.

Narodna skupština RS tu peticiju nije uzela u razmatranje, pa je prijedlog propao.

Sve po zakonu

Blaženka je spremila molbu da preda Centru za socijalni rad, ali kaže da su joj tamo već unaprijed rekli da od njih ne može puno da očekuje.

– Zvala sam ih odmah i spremila molbu, ali žena mi je rekla da je prosto takav zakon i da mi možemo da se žalimo ali da ne zna šta će biti od toga. Sve je, kaže, po zakonu – kaže Blaženka.

(Srpska info)

 

Komentarišite

Your email address will not be published.