TV K3

android aplikacija

instaliraj

Porodica Addams vraća se u stilu i za Noć vještica će zakucati na naša vrata

Porodica Addams vraća se u stilu i za Noć vještica će zakucati na naša vrata
Addamsovi se vraćaju na veliko platno u animiranoj verziji priče o najčudnijoj porodici u susjedstvu. Oni su zaštitni znak Halloweena, smiješni su i donose potpuno nove standarde onoga što znači riječ bizarno pa su odabrali zakucati na naša vrata upravo na Noć vještica. “Ako ste mislili da je vaša porodica čudna, razmislite još jednom”, promotivni je slogan kojim nastoje doprijeti do velikog broja publike. Animiranu komediju su režirali Conrad Vernon i Greg Tiernan, a temelji se na likovima koje je stvorio američki karikaturist Charles Addams, poznat po svojim izuzetno mračnim i jezovitim likovima. No, prisjetimo se ko su članovi porodice Addams.

Morticia Addams je odana supruga i svojevrsno blijedo ljepilo koje drži porodicu na okupu. Zloban, ali dobar Gomez Addams je strastveno zaljubljen u svoju suprugu, pomalo je neurotičan, dok je njihova kći Wednesday Addams sjajna, ali uvijek loše raspoložena tinejdžerka koju krase duge pletenice i specifičan smisao za humor. Desetogodišnjak Pugsley Addams obožava upadati u probleme. Ujak Fester, odnosno Fester Addams, je veseljak dobre naravi koji je neprekidno u sukobu sa zakonom.

Animirana verzija ima novu okosnicu radnje. Porodica Addams ulazi u sukob s Margaux Needler, lokalnom TV zvijezdom koja se bavi uređivanjem domova pa se u svom ambicioznom pospremanju okoline pod svaku cijenu želi riješiti Addamsovih iz svog susjedstva. Kako jedna nevolja nikada ne dolazi sama, Addamsovima u goste dolazi bliža i šira porodica, što dodatno šokira Margaux i lokalno stanovništvo.

Porodica Addams se prvi put pojavljuje u obliku stripa 1938. godine. O porodici Addams snimljeno je nekoliko filmova i serija, a možda je nepoznatiji istoimeni igrani film iz 1991. godine u kojem glavne uloge tumače Angelica Huston, Raul Julia, Christina Ricchi, Christopher Lloyd te Jimmy Workman. Film je zabilježio veliki komercijalni uspjeh. Utrošenih 30 miliona dolara na produkciju, box office mu je vratio u obliku 131 milion šuškavih zelenih novčanica. Angelica Huston je za ulogu Mortice nominovana za Zlatni globus, a jedan od muzičara koji su radili soundtrack bio je i MC Hammer koji je autor pjesme “Addams Groove”. Veliku zaradu film je ostvario i distribucijom na VHS-u.

Dvije godine kasnije Barry Sonnefeld režirao je nastavak filma pod nazivom “The Addams Family Values” (1993.) koji je dobio bolje recenzije nego njegov prethodnik pa je čak ugrabio i nominaciju za Oscara u kategoriji Najbolje art produkcije. Međutim, kako dobre kritike nikada ne garantiraju zaradu na box officeu, “The Family Values” je zaradio samo 50 miliona dolara, što je prema zaradi prvog filma bilo više nego upola manje.

Kako se uspjeh uvijek mora ponoviti nastavkom, tako je već najavljeno da će animirana verzija “The Addams Family” dobiti svoj nastavak 2021. godine. Iako ćemo u kinima gledati sinhroniziranu verziju, valja napomenuti da su glasove originalnom filmu posudili Oscar Isaac, Charlize Theron, Bette Midler i Snoop Dogg. Roditelji širom svijeta koji odluče najstrašniju noć u godini provesti u kinodvoranama, upozoreni su informacijom da je film označen rating oznakom 7+, što znači da se ne preporučuje djeci do sedam godina.

U bosanskohercegovačkim kinima “Porodica Addams” počinje se prikazivati 7. novembra.

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.