Počinju “Petrovdanski dani” u Srebrenici

July 8, 2015, 6:42 am

Otvaranju manifestacije, u 20.00 časova, prethodiće početak revijalnih turnira u malom fudbalu i basketu, te postavljanje izložbe “Podrinje, nekažnjeni zločin” koja je prethodnih dana bila postavljena u Bratuncu.

“Izložba predstavlja činjenice koje pokazuju da je postojala zločinačka namjera i plan kontinuiranog organizovanja zločina, etničkog čišćenja i uništavanja svega što je srpsko na ovim prostorima i da je to nastavak kontinuiteta srpskog uništavanja iz Drugog svjetskog rata”, pojasnio je istoričar Predrag Lozo iz Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske.

U okviru manifestacije biće organizovan okrugli sto o temi “Hronika stradanja Srba od 1992. do 1995. godine” i veče duhovne muzike.

Predviđeni su i održavanje večeri gusala i epske poezije u Srebrenici i Skelanima, zatim promocije knjiga, izvođenje monodrame “Naši dani”, posjete porodicama poginulih i parastos za poginule Srbe na Petrovdan kod spomen-obilježja u selu Zalazje.

U okviru sportskog dijela manifestacije biće organizovani trodnevni turniri u malom fudbalu i basketu.

Biće organizovana i tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi.

“Petrovdanski dani” održavaju se 20. put u znak sjećanja na 69 srpskih vojnika i civila koje su muslimanske snage ubile na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Zalazje i Sase, te u Biljači i Zagonima kod Bratunca.

Tog dana zarobljena su 22 Srbina na Zalazju, od kojih su posmrtni ostaci njih 10 pronađeni, identifikovani i sahranjeni prije tri godine, dvoje je ekshumirano ranije, a 10 se još vodi kao nestalo. Za taj zločin kao i za sve ostale počinjene nad Srbima srednjeg Podrinja još niko nije odgovarao iako su podnesene prijave i postoje brojna svjedočenja o tim zločinima i njihovim počiniocima.

Organizator ove manifestacije je Odbor za obilježavanje datuma srpskog stradanja u Srebrenici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *