Pale: Slava Udruženja boraca “Beli vukovi” (VIDEO)

February 14, 2020, 7:59 pm

Povodom 14. Februara, Dana Boračke organizacije Republike Srpske i 15. februara Dana boraca Vojske Republike Srpske, širom Republike Srpske danas je odata počast poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata. Članovi Udruženja boraca “Beli vukovi” na Palama su proslavili krsnu slavu Svetog mučenika Trifuna. Poginulim pripadnicima jedinice Beli vukovi služen je parastos, a na spomenik komandantu te specijalne jedinice Srđanu Kneževiću i na Centralni spomenik poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata položeno je cvijeće. Potom je obavljeno i lomljenje slavskog kolača.

Specijalna jedinica “Beli vukovi” formirana je 1993.godine, a već 24 godine pripadnici te specijalne jedinice Sarajevsko- romanijskog korpusa proslavljaju krsnu slavu, Svetog mučenika Trifuna, i tom prilikom se pomole za poginule saborce, kao i za sve ostale poginule borce Vojske Republike Srpske. Za Specijalnu jedinicu “Beli vukovi” prvi put se čulo u borbama na Moševačkom brdu i od tada, pa sve do kraja ratnih dešavanja, ta jedinica predstavljala je simbol junaštva, odbrane I čojstva.

Ni nakon više od dvije decenije po okončanju odbrambeno- otadžbinskog rata ugled te Specijalne jedinice i, naravno, njenih pripadnika, nije pao u zaborav. 17 boraca “Belih vukova” poginulo je tokom odbrambeno- otadžbinskog rata, a više desetina je ranjeno. Međutim, pripadnici “Belih vukova”, zbog svog beskompromisnog stava i svoje čiste ljubavi prema otadžbini, nekome su smetali, te je tako i sam komandant ove Specijalne jedinice Srđan Knežević ubijen po završetku rata. Borci još jednom apeluju na vlasti da se taj slučaj konačno riješi.

Kakos u istakli bivši pripadnici “Belih vukova”, komadant, Srđan Knežević imao je ideal da će srpski narod nakon rata živjeti u boljim uslovima, ali, s obzirom na činenicu da se oni koji su životom branili srpska ognjišta sada nalaze u veoma lošem položaju, jasno je da je tu ideologiju, oni koji su mogli, nisu sproveli u djelo. Sin poginulog komandanta Srđana Kneževića, Nemanja, naglasio je da je srećan i zadovoljan što na krsnu slavu “Belih vukova” svake godine dođe veliki broj građana.

Ponosan na svog oca, ponosan na jedinicu i ogorčen načinom ophođenja prema borcima, Nemanja Knežević kaže…

Obilježavanju krsne slave “Belih vukova”, prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva, Danko Vučetić koji je istakao da je 14.februar jedan od najznačajnijih datuma, jer se upravo na Svetog Trifuna prisjećamo svih heroja koji su postavili i odbranili temelje Republike Srpske. Vučetić se osvrnuo i na nedavno podignutu optužnicu Suda BiH protiv generala Savčića, te dodao da je to još jedan atak na Republiku Srpsku.

Vučetić je dodao i da se svi građani RS moraju sa poštovanjem odnositi prema svim borcima I, naravno, žrtvama rata, a da nadležne Institucije moraju posvetiti mnogo više pažnje odbrani I očuvanju Srpske. Današnjoj krsnoj slavi Specijalne jedinice “Beli vukovi”, prisustvovali su predstavnici svih opštinskih boračkih organizacija u sastavu grada, bivši pripadnici “Belih vukova” izaslanik Srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, predstavnici Opštine Pale, grada Istočnog Sarajeva kao i mnogi predstavnici društvenog, političkog I kulturnog života Istočnog Sarajeva.

(OSM TV)

https://www.youtube.com/watch?v=vKnSDan1Fg0 http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *