TV K3

android aplikacija

instaliraj

Otvoren najveći sajam knjiga na svijetu

Otvoren najveći sajam knjiga na svijetu

Najveći svjetski sajam knjiga otvoren je u utorak u Frankfurtu, a na njemu će učestvovati 7.000 izlagača iz 110 država svijeta, navode agencije.

Izdavači i knjižari na sajmu rade teško “kako bi vratili knjigu ljudima”, rekao je u utorak Heinrich Ritmeler, čelnik Njemačkog udruženja izdavača i knjižara.

Organizatori navode kako Frankfurtski sajam knjiga raste, a ove će godine biti tri posto više izlagača nego prošle. Lani je sajam posjetilo više od 250.000 ljudi.

Međutim, prodaja knjiga u Njemačkoj pala je za 1,1 odsto u prvih devet mjeseci 2018. godine, dok su 2017. prihodi pali za 1,6 odsto u odnosu na godinu ranije, na 9,13 milijardi evra.

Promjena navika kod kupaca

Usprkos smanjenim prihodima, Ritmeler je rekao kako bi izdavačka industrija mogla osjetiti promjenu navika kod kupaca.

“Čak i otpadnici od knjige, cijene knjige i osjećaju žudnju za njima. Međutim, čitaju manje u svakodnevnom metežu, pod pritiskom društvenih medija i ometeni drugim oblicima zabave”, dodao je on.

Sajam se za javnost otvara u srijedu kada će njemački predsjednik Frank-Valter Stajnmajer učestvovati u raspravi o tome kako se boriti protiv populizma u “olujnim vremenima”.

Sedamdeseti Frankfurtski sajam knjiga zatvara se u nedjelju.

Frankfurtski sajam knjiga svoje korijene ima u srednjem vijeku. Prvo izdanje održano je nedugo nakon što je Johanes Gutenberg u obližnjem Majncu izumio štamparsku presu.

Komentarišite

Your email address will not be published.