Otkriven novi soj “deltakron”? Na Kipru su prijavljeni slučajevi hibrida omikrona i delte

January 9, 2022, 9:39 am

Moguća varijanta hibrida Kovida 19 pojavila se na Kipru.

Leondios Kostrikis, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Kipra, nazvao je soj „deltakron“, zbog njegovih genetskih potpisa nalik omikronu unutar delta genoma, navodi Blumberg.

Kostrikis i njegov tim su do sada pronašli 25 slučajeva virusa, navodi se u izvještaju. Još je prerano reći da li ima više slučajeva soja ili kakve posljedice može imati.

– Videćemo u budućnosti da li je ovaj soj patološkiji ili zarazniji” u odnosu na dva dominantna soja, delta i omikron, rekao je Kostrikis u intervjuu za Sigma TV u petak.

On vjeruje da će omikron biti zarazniji od deltakrona, dodao je.

Dr Kostrikis je rekao da je „učestalost mutacija bila veća među onima u bolnici, što bi moglo značiti da postoji korelacija između deltakrona i hospitalizacija“.

Kako konkretna varijanta nije identifikovana nigdje drugo u svijetu, rekao je on, ovo otkriće bi moglo biti od globalnog interesa, navodi se u izvještaju Sajprus Mejla.

Istraživači su svoje nalaze ove nedjelje poslali u GISAID, međunarodnu bazu podataka koja prati viruse, navodi Blumberg.

https://twitter.com/DrAhmedKalebi/status/1479993299008110592?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1479993299008110592%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fsrpskainfo.com%2Fotkriven-novi-soj-deltakron-na-kipru-su-prijavljeni-slucajevi-hibrida-omikrona-i-delte%2F

Ovo otkriće su neki naučnici kritikovali i navode da se radi o običnom slučaju kontaminacije.

Neki izrazili zabrinutost zbog izvještaja o još jednoj varijanti, a nekoliko naučnika je odbacilo otkriće kao lažnu uzbunu, prenosi Blic.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *