TV K3

android aplikacija

instaliraj

Održani Međunarodni književni susreti “Šušnjar 2016”

U Oštroj Luci danas su održani Međunarodni književni susreti "Šušnjar 2016", čime su nastavljeni Ilindanski dani, niz manifestacija kojima ova opština obilježava svoj dan i krsnu slavu – Svetog proroka Iliju.

Održani Međunarodni književni susreti “Šušnjar 2016”

Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar rekao je da ovi dani predstavljaju dane sjećanja na stradanje srpskog stanovništva u opštini Sanski Most 1941. godine.

“Mi pomažemo manifestaciju u mjeri u kojoj možemo. Iako je situacija teška, svake godine odvojimo znatna sredstva jer sjećanje na ove ljude mora biti sačuvano”, rekao je Stanar u Oštroj Luci.

Predsjednik žirija ovogodišnjih susreta Milenko Stojičić rekao je da je ove godine književnu nagradu “Šušnjar” dobio pjesnik Stevan Tontić za sveukupno stvaralaštvo, a nagradu “Slovo Podgrmeča” Slavica Mastikosa-Panzalović za roman koji je inspirisan zavičajem – “Tri hleba nasušna na polici vremena”.

“Stevan Tontić je evropsko ime. Njegov jezik je `nenatrunjen` modernim jezičkim pretapanjima. To je čista zavičajna lirika”, rekao je Stojičić.

Tontić kaže da nagrade ne čine pisce boljima, ali da im pomažu da prežive, te skreću pažnju na njihovo djelo.

“Ja dolazim iz ovog kraja. Rođen sam u Podgrmeču i ovo je za mene jedna zavičajna nagrada, utoliko ljepša i draža”, naveo je Tontić.

Nagrađeni književnik Slavica Mastikosa-Panzalović rekla je da je za nju ova nagrada posebna jer su joj “ovdje korjeni” i jer joj je otac rođen u Oštroj Luci, te joj je pričao priče uz koje je odrastala.

“To je u meni zorilo i osjetila sam potrebu da mora da bude napisano”, rekla je Panzalovićeva.

Njen roman prati sudbinu dvije žene – Gospave iz njene porodice i druge žene čiji je identitet izmijenila jer nije imala salasnost njenih potomaka za objavljivanje imena.

“Riječ je o ženi kojoj su djecu dočekali na bajonete i koja je sačuvala te krvave košuljice i čuvala ih je cijelog svog života, te je sahranjena sa njima. To je priča koju sam čula kao sedmogodišnja djevojčica i moralo je proći vrijeme da pronađem stil i način kako da to ispričam, da to bude ne ratna, nego ljudska priča”, dodala je Panzalovićeva.

Specijalno priznanje osvojila je pjesnik iz Engleske Fiona Sampson za zbirku “Kolshil”.

Iako je njen dolazak na književne susrete bio najavljen, kao i njeno pjesničko veče sutra u Prijedoru, spriječena je da dođe zbog saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovao voz kojim je putovala ka aerodromu.

Učesnici susreta pustili su poetski vijenac niz rijeku Sanu, nakon čega je organizovano druženje pjesnika sa čitaocima, a potom i književno veče u kojem su, osim dvoje nagrađenih autora i članova žirija, učestvovali Boro Kapetanović, Rade Vrućinić, Minja Golubović, Marinko Jagodić, Šćepan Aleksić, Dragana Kragulj, Nataša Vrućinić i Borislav Tešić.

Gosti susreta su zavičajni pisci iz Slovenije pri Srpskom kulturnom društvu “Petar Kočić” iz Kranja.

Ilindanski dani počeli su u subotu, 30. jula, četvrtom poljoprivrednom izložbom u Oštroj Luci.

Manifestacija će biti nastavljena sutra, 2. avgusta, parastosom na Šušnjaru, spomen kompleksu za 5.500 Srba i Jevreja koji su stradali u ustaškom pokolju o Ilindanu 1941. godine, te obilježavanjem dana i krsne slave opštine, a biće završeni u neđelju, 7. avgusta, 244. Grmečkom koridom./rtrs

TV K3 aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku

Komentarišite

Your email address will not be published.