TV K3

android aplikacija

instaliraj

Porodica šokirana njezinom porukom – ‘Vidjet ćemo se na Sudnji dan!’

U studenom prošle godine, roditelji posljednji su put vidjeli svoju 19-godišnju kćer Aqsu Mahmood.

Porodica šokirana njezinom porukom – ‘Vidjet ćemo se na Sudnji dan!’

Četiri dana nakon što je napustila dom, studentica Aqsa Mahmood nazvala je roditelje u Škotsku i javila im da je na granici Turske i Sirije i da želi postati mučenica. Njezini roditelji Muzaffar i Khalida bili su u šoku.

Muzaffar kaže da mu je, kada su posljednji put razgovarali, rekla da će se vidjeti na Sudnji dan.

Na društvenim mrežama Aqsa je bila zagovornica ISIS-a i kalifatskog režima te je pozivala na napade u Zapadnim zemljama. Objavljivala je fotografije oružja i ISIS-ovih smaknuća.

‘Aqsini roditelji ništa nisu mogli napraviti drugačije. Ona je bila radikal iz spavaće sobe. I ako se to moglo dogoditi Aqsi, koja je imala sve životne prilike, najbolje obrazovanje, obitelj umjerenih vjerskih načela, ako se to moglo dogoditi njoj, osobi koja je inteligentna, može se dogoditi bilo kome’, rekao je obiteljski odvjetnik Aamer Anwar.

Na Aqsu su, smatra se, djelovale online propovjedi te kontakt s ljudima preko društvenih mreža, koje su joj omogućile prijevoz od Glasgowa do Sirije.

Njezina je obitelj na mnoge načine živjela san mnogih imigranata. U Škotsku su se iz Pakistana doselili 1970-ih. Muzaffar je bio prvi igrač kriketa za Škotsku, pakistanskog porijekla. On i supruga kupili su kuću gdje su dobili četvero djece te ih upisali u prestižne privatne škole.

Aqsa je slušala Coldpay i čitala ‘Harry Pottera’, pa roditelji zaista ne znaju kako ju je ponio radikalni islamizam. Kada je počeo rat u Siriji, postala je, kažu, religioznija. ‘Nisam mislio da ima zla u tome što čita Kuran’, rekao je njezin otac u intervjuu za CNN , na rubu suza.

Kada je upisala fakultet prestala je slušati glazbu, a roditelji i dalje nisu posumnjali da se s njom događa nešto ekstremno.

Khalida kaže da se njezina kćer bojala mraka te da čak nije znala niti kako da autobusom dođe do centra grada, a kamoli do Sirije.

Ubrzo nakon dolaska u Siriju, obitelji je javila da se udaje. ‘Ovdje je takav proces. Djevojka ne smije biti sama. Sada moram pronaći muškog zaštitnika. Moram se ovdje udati. Ne brinite, bit ću dobro. Moje srce je dobro’, poruka je koju im je poslala.

‘Govorili smo joj da to nije islam. Rade pogrešne stvari, koje ne odobravamo. Nijedan musliman to ne odobrava’, kažu roditelji.

Na intervju su pristali samo kako bi Aqsi poslali poruku da se vrati kući. ‘Samo želimo da se vrati. Nedostaje nam. Volimo je. Želimo je vidjeti i zagrliti. Bila je jako dobra kćer’, rekao je otac.

‘Aqsa, draga moja kćeri, molim te, vrati se. Jako mi nedostaješ. Nedostaješ svojim sestrama i svom bratu. Draga moja kćeri, u ime Alaha, molim te vrati se. Volim te. Volim te draga kćer. Molim te vrati se’, poručila je Khalida.

Odvjetnik naglašava kako Aqsa nije odgovorna za počinjenje ni jednog zločina i smije se vratiti kući.

DNEVNIK.hr

Komentarišite

Your email address will not be published.