Obilježeno 28 godina od početka proboja “Koridora života”

June 7, 2020, 12:44 pm

U Ristića Gaju u dobojskom mjestu Opsine danas je obilježeno 28 godina od početka proboja “Koridora života”, jedne od najznačajnijih akcija u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Kod spomenika sa 445 imena poginulih srpskih boraca sa područja Krnjina služen je parastos i položeni su vijenci.

Komandant Krnjinske brigade Miko Škorić podsjetio je da su 8. juna 1992. godine sa Ristića Gaja krenule jedinice ove brigade, potpomognute drugim jedinicima, na konačan obračun sa neprijateljem prema Brodu i rijeci Savi.

“Zna se da je taj 8. jun bio prelom i praktično početak operacije `Koridor života`, jer su na ovom prostoru odigrale prve bitke sa Hrvatskim vijećem odbrane i Hrvatskom vojskom. Upravo je Krnjinska birgada imala prve okršaje”, rekao je Škorić novinarima.

On je naveo da su zahvaljujući početnom entuzijazmu bitke vođene na zavidnom nivou, a neprijateljske snage postepeno potiskivane sa ovog područja.

“Hrvatska vojska bila je u punom kapacitetu jer je to bio period kada se povukla bivša JNA sa ovih područja i oni su na leđima JNA okupirali teritorije gdje je bila linija razdvajanja”, rekao je Škorić.

On je istakao da se sa današnjeg mjesta odaje počast svim palim borcima, učesnicima operacije.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić podsjetio je da je bitka “Koridor života” jedna od prvih, ali i najznačajnijih za grad Doboj, ali i Republiku Srpsku, zahvaljujući kojoj je omogućeno spajanje Srpske i njen opstanak.

“Svake godine se okupimo da odamo počast ljudima koji su dali ono najvrednije, a to je život koji ugradili u temelje Republike Srpske. Mi se njih moramo prisjećati, biti stalno zahvalni, jer ne smijemo zaboraviti tu svijetlu prošlost”, naglasio je Jerinić.

Pomenu su prisustvovale porodice poginulih učesnika bitke za koridor, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Danijel Jošić, predstavnici lokalne vlasti Doboja i Stanara.

Probojem Koridora prekinuta je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.