TV K3

android aplikacija

instaliraj

Obilježavanje 23 godine od egzodusa Srba iz Sarajeva

Obilježavanje 23 godine od egzodusa Srba iz Sarajeva
U Sokocu i Palama danas će biti održano centralno obilježavanje 23 godine od egzodusa sarajevskih Srba.

Biće služen pomen poginulim borcima, a vijenci će biti položeni na vojničkom groblju “Mali Zejtinlik” na Sokocu.

U 13.00 časova u manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji biće služen parastos za sve stradale Srbe u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, prvenstveno za Srbe Sarajevsko-romanijske regije koji su stradali u odbrani ovih prostora.

Obilježavanju će prisustvovati delegacija Narodne skupštine Republike Srpske i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Početak kulturno-duhovnog programa planiran je u 14.00 časova u Kulturnom centru na Palama, gdje je predviđeno i obraćanje zvaničnika.

Obilježavanju 23 godine od egzodusa sarajevskih Srba prisustvovaće ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, kao i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske koju će činiti potpredsjednik parlamenta Sonja Karadžić Јovičević i narodni poslanici Nataša Kulašinac i Savo Vulić.

Ne želeći da žive pod tuđom vlašću, oko 120.000 sarajevskih Srba nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma napustilo je svoje odbranjene domove i imanja.

Tokom egzodusa, koji je počeo u decembru 1995. godine, a završen početkom marta 1996. godine, na Vojničko groblje na Sokocu preneseni su posmrtni ostaci 500 sarajevskih Srba.

Program 23 godine od egzodusa sarajevskih Srba počeo je sinoć Akademijom “Živi sjećanje” u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, koju su organizovali studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković istakao je da je ove godine prvi put 16. mart utemeljen kao datum kada se, pod okriljem Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, obilježava sjećanje na egzodus sarajevskih Srba.

Vuković je napomenuo da je 16. mart 1996. godine bio posljednji dan organizovanog izlaska Srba iz sarajevskog naselja Grbavica.

On je naglasio da se obilježavanjem sjećanja na egzodus sarajevskih Srba mora ukazati na istinu zbog koje su stanovnici Ilijaša, Ilidže, Hadžića, Vogošće i Grbavice bili prisiljeni da napuste vjekovna ognjišta.

Ne želeći da žive pod tuđom vlašću, oko 120.000 sarajevskih Srba nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma napustilo je svoje odbranjene domove i imanja.

Tokom egzodusa, koji je počeo u decembru 1995. godine, a završen početkom marta 1996. godine, na Vojničko groblje “Mali Zejtinlik” na Sokocu preneseni su posmrtni ostaci 500 sarajevskih Srba.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva i načelnici opština u sastavu grada pozvali su sugrađane da u što većem broju danas prisustvuju obilježavanju 23 godine od završetka egzodusa sarajevskih Srba i tako pošalju poruku da se nikada neće i ne smije zaboraviti žrtva koju su sarajevski Srbi podnijeli za stvaranje, odbranu i verifikovanje Republike Srpske.

Za građane Istočnog Sarajeva biće obezbijeđen prevoz – polasci autobusa sa Pala su u 11.00 časova ispred centralnog spomen-obilježja, a iz Istočne Ilidže u 10.30 časova sa Autobuske stanice.

Obilježavanje 16. marta održava se u organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Komentarišite

Your email address will not be published.