TV K3

android aplikacija

instaliraj

Obama i Kameron: zajedno protiv Rusa

Predsjednik SAD Barak Obama i premijer Britanije Dejvid Kameron obećali da će zajednički podržati Ukrajinu protiv Rusije, navedeno je u zajedničkom saopštenju.

Obama i Kameron: zajedno protiv Rusa

“Rusija je prekršila pravila svojom nezakonitom aneksijom Krima, a njene trupe na ukrajinskoj teritoriji prete i ugrožavaju suverenu državu”, navedeno je u saopštenju, prenela je agencija AFP.

Kako su istakli Obama i Kameron, Rusija pokušava da primora suverenu državu da odustane od svojih prava i da joj odredi budući put uz cevi pušaka.

“Mi treba da podržimo pravo Ukrajine da odredi svoju demokratsku budućnost”, navela su dvojica lidera.

U saopštenju, objavljenom uoči početka samita NATO u Velsu, istaknuto je da bi NATO trebalo da izgradi “dugotrajno” prisustvo u istočnoj Evropi uz podršku snaga za brza reagovanja sa kopna, mora i iz vazduha kao i specijalnih snaga “koje mogu da se za kratko vreme rasporede bilo gde na svetu”.

Obama i Kameron su istakli da neće posustati u njihovoj borbi protiv ekstremista Islamske države u Iraku i Siriji, koji su ubili dvojicu američkih novinara i prete ubistvom zarobljenog Britanca.

Teroristi se varaju ako misle da će naša borba oslabiti zbog njihovih pretnji, naveli su u zajedničkom saopštenju Obama i Kameron, zaključivši da se “zemlje kao što su SAD i Velika Britanija ne plaše varvarskih ubica”.

Kameron: Pojačati pritisak na Rusiju

Britanski premijer danas je izjavio da će Zapad povećati pritisak na Rusiju ukoliko ta zemlja ne ograniči svoje aktivnosti u Ukrajini, koje je nazvao neprihvatljivim.

Kameron je uoči početka dvodnevnog samita NATO u Velsu istakao da sankcije uvedene protiv Rusije već imaju efekta, preneo je Rojters.

“Moramo da budemo apsolutno jasni i kažemo da su ruske trupe na ukrajinskom tlu neprihvatljive”, rekao je britanski premijer u izjavi za televiziju BBC.

“Britanija je zajedno sa drugim zemljama vršila pritisak i postigla čitav niz posledica od uvodjenja sankcija Rusiji. Moskva mora da shvati da, ako nastavi sa takvim pristupom Ukrajini, taj pritisak će se intenzivirati”, upozorio je Kameron.

 

(Tanjug)

Komentarišite

Your email address will not be published.