Novi zakon u Francuskoj: Za premršavu manekenku šest mjeseci zatvora

Novi zakon u Francuskoj: Za premršavu manekenku šest mjeseci zatvora

U Francuskoj je na snagu stupio novi zakon o zabrani pretjerano mršavih modela na pistama u toj zemlji koja je poznata po modi. Kazna poslodavcima za kršenje pomenutog zakona, koji je privukao veliku pažnju u Evropi, može iznositi i do 75.000 evra i šest mjeseci zatvora.

Prema ovom zakonu, modeli će morati imati ljekarsko uvjerenje da su zdravi i da je njihov indeks tjelesne mase (BMI) prihvatljiv. Uvjerenje će važiti dvije godine, nakon čega treba biti obnovljeno. Slični uslovi postoje i u još nekim zemljama Evropske unije (EU).

Francuska ministarka zdravlja Marisol Touraine izjavila je da je cilj ovih zabrana da se smanji, kako je kazala, promocija neadekvatnog ideala ljepote te da se spriječi anoreksija kod mladih osoba.

Takođe, prema ovom zakonu komercijalne fotografije modela moraće nositi natpis “Retuširane fotografije”, ukoliko su na bilo koji način izmijenjene ili uljepšane. Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravstva Francuske, oko 40.000 osoba pati od anoreksije, a 90 posto njih čine adolescenti.

nezavisne 

Komentarišite

Your email address will not be published.